Prijava

Vaša prijava

FOTO Svjetski dan voda: Gorica ima bogate resurse, ali ne možemo se ponašati kao da će trajati vječno

[]

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda djelatnici VG Vodoopskrbe tradicionalno ugošćuju učenike osnovnih škola, ali i djecu iz vrtića, kako bi im kroz mini-ekspediciju na samom goričkom vodocrpilištu pojasnili kako čitav sistem funkcionira, te kako to voda iz podzemlja uopće dođe do kućnih slavina. Iz goričkog vodocrpilišta vodom se opskrbljuje čitava Velika Gorica i sve tri pripadajuće općine Pokupsko, Orle i Kravarsko, a jedan poseban bunar opskrbljuje i zagrebačko naselje Veliko Polje. Voda se iz Gorice distribuira i u crpilište Mala Mlaka, gdje je 14 bunara od kuda ide dalje na nama bliži dio Zagreba.

Na vodocrpilištu VG Vodoopskrbe nalazi se i pet bunara, od kojih je jedan u pogonu svake noći. Prvi gosti ovog dana posvećenog promišljanju o vodi koja život znači stigli su iz zagrebačke Osnovne škole Ružičnjak, a dočekao ih je direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić sa suradnicima.

– U zadnje dvije godine i više svjedoci smo ratova i u Ukrajini, Palestini, gdje se jasno vidi kako ljudi trpe nestašicu vode, jer upravo je civilna infrastruktura jedan od ciljeva koji se napadaju u ratovima – elektrane, plinovodi i vodovodi, jer su to najbitniji čimbenici za normalan život ljudi. Stoga šaljemo poruku da je voda globalno najbitnija za čovječanstvo i toga bismo svi trebali biti itekako svjesni i prenositi novim generacijama poruku da je čuvamo i ne zagađujemo. Stoga tradicionalno povodom Dana voda ugošćujemo učenike osnovnih škola, ali i djecu iz vrtića, te im i kroz takve edukativne aktivnosti upućujemo poruku koliko nam je voda zbilja bitna – pojasnio je direktor Višić poruku ovogodišnjeg slogana Svjetskog dana voda, koji glasi ‘Iskorištavanje vode za mir’.

Velika Gorica se, srećom, doista može pohvaliti bogatim rezervama vode.

– Naše vodozaštitno područje je jako bogato vodom, otvara se i na području Grada Velike Gorice u sklopu Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije novo vodocrpilište u Kosnici, tako da je situacija doista jako dobra, no uvijek treba širiti svjesnost o očuvanju naših vodnih resursa – rekao nam je direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić.

Uz stručno vodstvo Zrinke Loki, voditeljice laboratorija za ispitivanje kakvoće vode za ljudsku potrošnju, učenice OŠ Ružičnjak upoznale su se s načinom crpljenja vode, odakle dolazi voda za našu upotrebu, kako se ona distribuira do svih naših slavina, što se to u labosima  kontrolira, i još neke možda još bitnije stvari.

– Uvijek djecu podučimo i tome zašto je bitno da voda ne curi previše, zbog čega ju je važno sačuvati, kako možemo štedjeti, reciklirati, znači neke stvari koje je za djecu te dobi jako bitno znati. Naš odnos prema vodi ponekad baš i nije racionalan i ima puno prostora za drugačiji odnos, kao i za štednju vode na svim razinama, pogotovo u duhu klimatskih promjena koje su naša stvarnost. Iako Hrvatska nije značajno ugrožena po pitanju zaliha vode, ne možemo se ponašati kao da nikada neće biti. Interesantno je vidjeti kako djeca razmišljaju puno više o svemu tome i kako su puno svjesnija od prijašnjih generacija – rekla nam je Loki.

Učenicama je posjet prostorijama labosa bio posebno zanimljiv, a tamo ih je kemijska tehničarka, Svjetlana Ogulinec, upoznala s načinom kontrole kvalitete vode koju pijemo.

– Svakodnevno smo na terenu i provjeravamo kvalitetu naše vode. U laboratoriju provjeravamo kemijska i mikrobiološka svojstva uzetih uzoraka vode. Naša gorička voda je stvarno jako kvalitetna, zdravstveno ispravna, tvrda je, ali dobra – rekla nam je.

Kako bi što više budućih generacija uživalo u toj dobroj goričkoj vodi, bez obzira na to što smo u globalnim razmjerima među zemljama s najvećim zalihama pitke vode, bitno je biti svjestan sve većih promjena.

– Bitno je samo znati da voda nije neiscrpan i visokoobnovljivi izvor, moramo se njome racionalno koristiti i svi se moramo maksimalno potruditi zaštiti vodu u svijetu u kojem je urbanizacija sve veća, a poljoprivreda i industrija sve intenzivnije. I to ne samo da nam voda bude dostupna samo u smislu kvalitete nego i količine – poručuje Zrinka Loki iz VG Vodoposkrbe.

Naslovnica i fotografije u članku: G.Kiš, Cityportal.hr

Ova objava FOTO Svjetski dan voda: Gorica ima bogate resurse, ali ne možemo se ponašati kao da će trajati vječno se prvi puta pojavila na cityportal.hr.