Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica šesti najsigurniji grad u državi


Časopis „Zaštita“ u svojem jubilarnom desetom izdanju u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu donosi rezultate istraživanja nastale o sigurnosti velikih gradova s više od 20 tisuća stanovnika. Grad Veliku Goricu istraživanje smješta na šesto mjesto u državi. No, Samoborci, čini se, žive u drugom najsigurnijem gradu u našoj zemlji. S područja Zagrebačke županije u istraživanje je ušao i grad Zaprešić koji je na 16. mjestu, potvrđujući tako iznadprosječno stanje sigurnosti u gradovima Zagrebačke županije.

U našem gradu najniža stopa zlouporabe droga

Obzirom na stopu počinjenih nasilnih kaznenih djela, Samobor je na 1. mjestu. Taj grad ujedno ima i najmanje ozlijeđenih i poginulih u prometu. Drugo mjesto na ljestvici najsigurnijih gradova kada je riječ o prometnim pokazateljima zauzela je Velika Gorica, koja je po pitanju zlouporabe droga najsigurniji grad. Samobor je na toj listi treći a Zaprešić 14.-ti. Prema stopi počinjenih imovinskih kaznenih djela, najbolji rezultat u Županiji ima Zaprešić koji se nalazi na 9. mjestu, slijedi ga Samobor na 10. mjestu te Velika Gorica na 17. mjestu.

Rezultati istraživanja nastali su temeljem godišnjih statističkih izvješća o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za 2014. godinu, a obuhvaćeno je 29 gradova.