Prijava

Vaša prijava

DOZNAJEMO Povrat poreza dobilo 70 posto Goričana, a evo do kada sve možete čekati novac


Povrat poreza na dohodak za 2014. godinu građanima je na razini države počeo stizati krajem svibnja, dok su na velikogoričkom području prvi sretnici to doživjeli tek početkom kolovoza. Iz Porezne uprave Ministarstva financija ističu kako je povrat preplaćenog poreza za prošlu godinu zatražilo 8.478 Goričana.

– Konkretno za Područni ured Središnja Hrvatska, Ispostavu Velika Gorica, zaprimljeno je 8.478 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2014. godinu – stoji u priopćenju Porezne uprave, koja nadalje izlazi s toliko željenim podatkom.

S današnjim danom, dakle, poreznici su obradili 5.993 prijava, odnosno 70,68 posto zaprimljenih. Ako u međuvremenu na vaš račun nije sjeo taj toliko željeni novac, nema druge nego oboružati se strpljenjem.

Isplata u roku godine dana, ali od isteka roka prijave

Naime, slovo zakona kaže da povrat poreza za prošlo godinu treba stići najkasnije u roku od godine dana nakon isteka roka za podnošenje godišnje porezne prijave. Poreznici nam pojašnjavaju i na koji se članak Zakona pozivaju.

– Čl.86. Opće poreznog zakona (NN 147/08.,18/11.,78/12.,136/12.,73/13. i 26/15.) propisano je da porezno rješenje koje se donosi na temelju godišnje porezne prijave mora se dostaviti poreznom obvezniku čim je to moguće, a najkasnije u roku od godine dana nakon isteka roka za podnošenje godišnje porezne prijave – piše nam u priopćenju Porezna uprava.

U praksi bi to značilo da, zlu ne trebalo, za povrat poreza trebate biti strpljivi i do 2. ožujka 2016., jer je upravo taj datum godina dana od isteka krajnjeg roka za prijavu poreza na dohodak za 2014. godinu.
Kako bi vam ‘olakšali’ iščekivanje, Porezna podsjeća kako se tjedni plan obrada prijava poreza, kao i prošle godine, objavljuje na Internet stranici Porezne uprave. Link na kojem to možete činiti nalazi se OVDJE.