Prijava

Vaša prijava

Mjesec hrvatske knjige 2015. posvećen je svjetlosti


Svjetlost – tema je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige kojeg ćemo obilježiti od 15.listopada do 15.studenog. Naime, Opća skupština UN-a ovu je godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. U goričkoj Gradskoj knjižnici, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige pripremljena su čak 22 različita događanja i akcije, razne izložbe, književni susreti, radionice, kviz te besplatan upis za prvašiće.

Imat ćete priliku upoznati i književnike, Nadu Mihoković-Kumrić, Edu Popovića i Krešimira Mišaka, zatim dječju spisateljicu Melitu Rundek i pripovjedačicu bajki Srebrenku Dumančić te se prisjetiti nedavno preminulih Arsena Dedića i Branke Jagić. Sve o Nikoli Tesli doznajte iz filma „Tajna Nikole Tesle“, a sve to kako biste lakše mogli sudjelovati u kvizu i nagradnoj igri u listopadu i studenome.

– Možete saznati više o čovjeku koji je već početkom dvadesetog stoljeća osmišljavao tehnološku sadašnjost kakvu poznajemo. Da ne spominjemo da je film odlična priprema za sve one koji žele sudjelovati u kvizu i nagradnom natječaju vezanom uz Nikolu Teslu koji u listopadu i studenom organizira Područna knjižnica Galženica – kažu iz Gradske knjižnice.

Priču režirao Krsto Papić

„Tajna Nikole Tesle“ je klasik, biografska priča o Teslinom životu koju je režirao Krsto Papić 1980. Scenaristi su Ivo Brešan i Ivan Kušan, a glume Petar Bozović, Orson Welles, Oja Kodar, Boris Buzančić, Ana Karić i drugi. Nikola Tesla kao mlad i talentiran znanstvenik odlazi u Ameriku gdje se prvo zapošljava u kompaniji slavnoga Edisona, a kasnije ostvaruje vlastite neovisne projekte.

Inače, statistika pokazuje da se u našoj zemlji čita sve manje i manje, pa tako ispada da gotovo polovica svih građana Hrvatske, njih 47% u prošloj godini nije pročitala niti jednu jedinu knjigu! Zato, barem u Mjesecu hrvatske knjige, čitajte i potaknite druge da čitaju – poručuju iz Knjižnice.


Gradska knjižnica Velika Gorica