Prijava

Vaša prijava

FOTO Ovako su osnovnoškolci obilježili Dan kravate


Kad pomislimo na kravatu, mnogi se odmah uozbilje ili pomisle na neku važnu svečanost ili poslovni sastanak. Kravatu su ozbiljno shvatili i učenici Osnovne škole Slavka Kolara u Kravarskom. Osim što su naučili o njezinoj povijesti i kako se kravata veže, pritom su se i dobro zabavili.

Najprije su, međutim, trebali dobro pretresti ormare u svom domu, a onda i uvjeriti roditelje da taj poseban odjevni predmet trebaju sa sobom ponijeti u školu. S druge strane, to su također trebali učiniti i učiteljice i učitelji.

Uzeli kravate od očeva i muževa

„Učenici su tom prigodom posudili kravate od svojih tata, učiteljice od muževa, učitelji su uzeli svoje i svi zajedno smo tako stigli u školu“., ispričala nam je učiteljica Vesna Cundeković, čiji je zadatak bio sve naučiti kako se kravata veže.

Na kraju im je nakana i uspjela. Svaka učenica i učenik te njihovi nastavnici oko vrata su imali svoju kravatu i time obilježili njezin Svjetski dan.

Na satu likovne kulture, zajedno s učiteljicom Tajanom Brnić izradili su različite kravate od papira kojima su ukrasili i školu.

Kravata izvorni hrvatski proizvod

Mališani su nam ispričali kako sada znaju sve o kravati. Da je ona dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Doznali su i to da se kravata smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću upravo posredstvom hrvatskih vojnika u tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Prigodno je slaveći, naučili su i kako je Hrvatski sabor 2008. godine iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada.

Galerija fotografija:


Glazbena priča "Velika ljubav u cirkusu"