Prijava

Vaša prijava

Policija apelira: spriječimo provale uoči blagdana


Uoči blagdana Svih svetih, policija redovito provodi preventivnu akciju „STOP! provalama u automobile“. Naime, u to vrijeme prikladnim letcima i plakatima u zonama groblja upozoravaju posjetitelje na opasnost od provala. Policija savjetuje građanima da koriste javni prijevoz i uređena parkirališta, a kada vozilo ostavljaju bez nadzora, potrebno je poduzeti nekoliko mjera kako bi spriječili provalnike da počine štetu upravo na njihovom automobilu. Obavezno zaključavajte vozilo, ne ostavljajte dokumente i vrijedne predmete u vozilu, a naročito ne na vidnom mjestu ili ako ste bili u trgovini, ne ostavljajte vrećice i pakete u vozilu.

A kako će velik dio građana za odlazak na groblja koristiti javni gradski prijevoz, policija upozorava i na džepne krađe, jer džepari najčešće djeluju u gužvi. Pomno odabiru žrtve i koriste bliski kontakt, a znaju se i upustiti u razgovor sa žrtvom.Džepari često rade u paru, dok jedan odabire žrtvu i krade, drugi preuzima plijen i bježi. Građanima se savjetuje da sa sobom nose samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica. Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne.

Česte su i provale u domove u vrijeme blagdana, kada građani često odlaze iz svojih domova, bilo na jedan ili više dana. Počinitelji tada računaju da vas neće biti stoga poduzmite i neke najjednostavnije samozaštitne mjere – poput zatvaranja vrata balkona i prozora. – savjetuju iz policije.