Prijava

Vaša prijava

FOTO Susret udomitelja u Starom Čiču: Moja baka je štićenike primala na konak bez ikakve naknade, brinula se za njih i prala im kosu


Udomitelji iz cijele Hrvatske i ove godine tradicionalno su se susreli u Starom Čiču. Na druženje su stigle mnoge udomiteljske obitelji i njihovi štićenici, a među njima i Vesna Kuten iz Vrbovca, koja je govorila o plemenitom radu cijele njezine obitelji.

„Udomili smo štićenike iz razloga jer volimo pomagati ljudima. To je tradicija od moje bake, koja je štićenike primala na konak bez ikakve naknade, brinula se za njih i prala im kosu. Vjerojatno i sama imam jednu crtu za pomaganjem onima u potrebi“, ispričala je udomiteljica.

Rad od 24 sata

A biti udomitelj nije nimalo lako jer ti se plemeniti ljudi svakodnevno i zdušno trebaju brinuti o štićenicima koji su često bolesni i nepokretni. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Žirović naglasila je kako za takvu skrb treba puno ljubavi i brige jer to nije osmosatno radno vrijeme, već rad od 24 sata.

„Svatko tko želi postati udomitelj najprije treba doći u Centar za socijalnu skrb gdje će dobiti sve potrebne informacije. Udomitelj mora biti punoljetna, minimalno srednjoškolsko obrazovana osoba koja nije kažnjavana, a štićeniku, djetetu ili odrasloj osobi može osigurati odgovarajuću brigu i skrb. Također, mora biti radno sposobna i psihofizički zdrava osoba, imati određeni prihod, po propisu određene stambene uvjete, mora biti u gradu povezana s prometom, bilo radi djece ili odraslih“, kazala je Žirović.

Udomitelji se brinu za 21 dijete

Centar preko sebe ima 87 udomitelja, koji se među ostalima brinu i za 21 dijete.

„Radimo na deinstitucionalizaciji ustanova, zakonodavac kaže da se djeca do 7. godine života trebaju prioritetno smjestiti u udomiteljske obitelji, međutim to nekada nije izvedivo. Dok se takav smještaj ne realizira, dijete može ići u dječji dom, najčešće u Nazorovu, na period do 60 dana“, pojasnila je Žirović.

Pravnica goričkog Centra za socijalnu skrb Silvana Majteć iskoristila je priliku i udomitelje je upoznala s novinama novog Obiteljskog zakona. Gradonačelnik Dražen Barišić uručio je priznanja i poklone četirima udomiteljicama koje obilježavaju jubilarnu 10 godišnjicu svoga rada sa štićenicima.

Galerija fotografija: