Prijava

Vaša prijava

Spriječite gripu na vrijeme!


Iako sezona gripe još nije počela, cijepljenje je najučinkovitiji način kako bismo je spriječili. Ukoliko se želite cijepiti to možete učiniti kao i ranijih godina kod izabranog liječnika i u pripadajućem Zavodu za javno zdravstvo.

Cijepljenje smanjuje rizik od gripe ili ukoliko osoba dobije gripu, biti će značajno blaža. Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Potrebna količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2014/2015.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice), te sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zdravstvene djelatnike prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.