Prijava

Vaša prijava

Rezultati “STOP programa” vidljivi nakon tri tjedna


Rezultati „Stop programa“ predstavljeni su jučer u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Riječ je o preventivnom projektu prema maloljetnicima koji su prvi put došli u sukob sa zakonom.

Radi se o programu koji pruža drugačiji pristup prema kažnjivim ponašanjima maloljetnika na način da uključuje suradnju i koordinaciju svih sudionika u intervenciji kako bi se uspostavio socijalni mir, sigurnost i poštivanje pozitivnih standarda ponašanja, a bez procesuiranja maloljetnog počinitelja. Na taj se način maloljetnika ne sankcionira i ne evidentira kao počinitelja prekršaja, već ga se educira i usmjerava na promjenu  ponašanja.

Podsjetimo, program je tijekom prošle godine provodio Grad Velika Gorica u suradnji s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Policijom, Centrom za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, Centrom za socijalnu skrb Velika Gorica i s organizacijama civilnog društva.

Najčešći prekršaji u kojima su maloljetnici „uhvaćeni“ su noćni izlasci bez pratnje punoljetne osobe, konzumacija alkohola na javnom mjestu, te upravljanje mopedom bez prethodno položenog vozačkog ispita.

„Bez lokalnih udruga koji će klincima nuditi nešto što će njih zanimati, sav ovaj program pada u vodu.“ –istaknula je predsjednica Udruge sudaca za mladež Lana Petö Kujundžić, te podsjetila da je za promjenu društveno neprihvatljivog ponašanja potrebno svega tri tjedna, od prijave do završnog pozitivnog ishoda. Ono što je važno znati jest da bez dobre volje djece i roditelja nema uključivanja u ovaj program.

„Ovdje se radi o pilot programu, početak je priče i zato je obuhvaćen mali broj djece. U budućnosti bi u dva do tri mjeseca trebali „obrađivati“ stotinjak djece.“ – rekla je Petö Kujundžić, na činjenicu da je ovaj program obuhvatio 30 maloljetnika s područja Velike Gorice.

Pročelnik Upravnog odjela za školstvo, predškolski odgoj i šport, Krešimir Ačkar istaknuo je kako će „grad biti onakav kakva nam je mladež i koliko uložimo u nju. Podrška Grada u ovom projektu je zagarantirana.“

Na jučerašnjem predstavljanu rezultata „Stop programa“ o svojim iskustvima u provedbi programa govorili su Kristijan Suša, načelnik Policijske uprave Velika Gorica, Ines Fabijanić, predstavnica Centra za socijalnu skrb i Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj. Rezultate evaluacije  predstavila je prof.dr.sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada.