Prijava

Vaša prijava

PRIJETE LI NAM NOVE POPLAVE? Božarov: Kanali se pune, bit će problema s otjecanjem kiše


Noćas je na velikogoričkom području palo 30-ak litara kiše po četvornom metru, a kiša ne prestaje padati. Građani se pitaju hoće li se ponoviti poplave i odroni tla koji su i obilježili 2014. godinu na našem području. Meteoalarm je za danas, izuzev osječke regije, za Hrvatsku izdao žuto upozorenje, koje će sutra biti na snazi u cijeloj zemlji. Žuto upozorenje podrazumijeva obilniju kišu te mogućnost bujičnih poplava.

Mogućnost tog scenarija za Cityportal su potvrdili prognostičari iz Državnog hidrometeorološkog zavoda te iz Crometeo tima.

Dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović ističe kako je bujična poplava ponegdje moguća i danas i sutra.

„Tijekom večeri ponovo može pasti i 20-ak litara kiše, što na područjima gdje nisu očišćeni odvodni kanali može izazvati bujičnu poplavu. Sutra će kiša nastaviti padati. Past će novih do 30 litara kiše, najviše poslijepodne i navečer“, kaže Dragojlović.

Prognostičar Kristijan Božarov iz Crometeo tima upozorava kako je noćas pala obilnija kiša, a da su ponegdje odvodni kanali već puni.

„U sljedećih 36 sati na području Turopolja, Vukomeričkih gorica i Pokuplja past će oko 25 litara kiše po četvornome metru. Na nekim poljima već stoji voda i kanali su puni, a rastu i vodostaji. Bit će problema s otjecanjem kiše koja će pasti u iduća dva dana“, napominje Božarov, upozoravajući kako najveću prijetnju predstavlja rijeka Kupa.

„Zbog pritoka iz Gorskog kotara i tamošnjih obilnih oborina vodostaj Kupe počet će značajnije rasti, što može stvoriti probleme i na velikogoričkom području. Sreća je to što će kiša nakratko prestati padati ove noći. Neće biti poplava većih razmjera, već se očekuju samo mjestimični problemi. Ipak, mjere opreza su potrebne“, poručio je Božarov.

Od zamjenika gradonačelnika Stjepana Kosa doznajemo kako su članovi velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje spremni djelovati u slučaju bujičnih poplava, što trenutačno na terenu nije slučaj.

„Pratimo situaciju na terenu. U slučaju da nas Centar 112 obavijesti o tome da postoji opasnost, djelujemo odmah. Trenutačno nema problema s kanalima i nadamo se da će tako i ostati“, kazao nam je Kos.