Prijava

Vaša prijava

Od jeseni u školama novi princip učenja


U 60 škola širom Hrvatske od jeseni bi trebala biti eksperimentalno uvedena kurikularna reforma i to u sve predmete prvog, trećeg, i petog razreda osnovnih škola. U sedmim razredima uvest će se samo u prirodoslovnim predmetima koji se tada prvi put pojavljuju, javlja tportal.

Reforma će se također uvesti i u svim predmetima prvih razreda srednjih škola te u manjim društvenim predmetima kao što su psihologija, sociologija, filozofija, logika te politika i gospodarstvo u trećem i četvrtom razredu.

U hrvatskom jeziku više će se ići za funkcionalnim elementima kao što su čitanje i pisanje, a tempo učenja će biti nešto sporiji.

U stranim jezicima naglasak će biti na funkcionalnim sposobnostima kao što su čitanje, učenje i govorenje.

Iz povijesti će se učiti manje pojmova, imena i godina. Bit će zadržan tematski pristup, a od petog razreda obrađivat će se i suvremene teme.

U kemiji se više neće odvajati organska od anorganske kemije. Koncepti će biti zajednički, a neki sadržaji vezani uz periodni sustav bit će pomaknuti u više godine. Također će biti više pokusa.

U fizici će se također raditi eksperimenti. Taj je kurikulum bio dosta dobar pa se neće značajnije mijenjati.

Biologija će biti značajno reducirana. U tom kurikulumu bit će dosta jasnih preporuka što ne treba obrađivati jer je do sada bio izrazito prenatrpan.

U tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi naglašen je pomak prema svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti i prilagodbi okruženju. Primjerice ako se škola nalazi negdje uz more, to može biti plivanje, ako su planine u blizini, planinarenje i sl.

Informatika će se po prvi puta učiti od prvog razreda osnovne škole. Učenici će tako učiti računalno razmišljanje pa i jednostavno kodiranje, odnosno logičko razmišljanje. Također će se uključivati elementi kao što su strateške igre poput šaha.

U srednjim školama promjene će biti još značajnije. Cijeli tekst pročitajte OVDJE.