Prijava

Vaša prijava

Aditivne tehnologije – novi školski predmet za goričke srednjoškolce


Maturanti srednjih strukovnih škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije od iduće školske godine 2016./2017., dobit će novi školski predmetAditivne tehnologije. To je rezultat projekta Modernizacija školskog kurikuluma čiji je inicijator bila Zagrebačka županija.

 

 „Ovo smatramo pilot projektom koji bi u nastavni program trebao uvesti nove tehnologije i nova znanja, te učenicima omogućiti veće kompetencije na tržištu rada“, rekao je na završnoj konferenciji projekta Krunoslav Pilko, viši savjetnik u Upravnom odjelu za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije.

Srednja strukovna škola Stjepan Kos

Nositelj projekta bila je zagrebačka Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, a partneri Tehnička škola Ruđera Boškovića, Srednja strukovna škola Samobor i Velika Gorica te zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, čiji su znanstvenici izradili priručnik za nastavu Aditivne tehnologije odnosno 3d printere. Tako je tiskano 100 primjeraka priručnika za nastavnike te  400 priručnika za učenike. Uz izradu kurikuluma i edukaciju nastavnika, glavni cilj projekta je  i opremanje praktikuma i laboratorija škola partnera.

 

„Dobili smo jedan 3D printer na kojem djeca rade razne proizvode što je jako zanimljivo. To je budućnost“,  dodao je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Stjepan Kos.

 

Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić ističe kako sve više poduzeća i poslovnih jedinica koriste tu vrstu tehnologije, a njeno učenje od ranih početaka učenicima će uvelike olakšati kako buduće školovanje tako i  zapošljavanje.

 

Projekt  je vrijedan 2,76 milijuna kuna, a s 2,1 milijun kuna sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a njegovim uspješnim završetkom, otvoriti će se novo poglavlje u modernizaciji kurikuluma na nacionalnoj razini.