Prijava

Vaša prijava

Poginuli pirotehničar bio je zaposlenik tvrtke iz Lekenika: Tijelom je od smrti spasio dvojicu kolega


Bio je prije svega dobar čovjek, a nadasve brižan suprug i otac dvoje predivne djece. Kolege su ga iznimno cijenile, priča nam Boris Sigur iz lekeničke tvrtke za humanitarno razminiranje BIOS-F, u kojoj je pirotehničar Dražen Aleksić (39) iz Karlovca radio četiri godine. Sve do jučer, kada mu je u Ličkom Ribniku život ugasila najubojitija protupješačka mina PROM-1.

 

foto: HCR

 

Zloglasna naprava zvana ‘promovka‘ akivira se nakon što odskoči u zrak. Dražen je stajao iznad nje i svojim tijelom od sigurne smrti zaštitio dvojicu tri godine mlađih kolega, Ivana Šolića i Antonia Cindrića. Jednome je ozlijeđena noga, a drugom rame. Nakon što im je pomoć pružena u gospićkoj bolnici, pušteni su na kućno liječenje.

 

„Dražen je aktivirao minu koja ubija u 99,9 % slučajeva, a nanosi ozlijede i 100 metara oko sebe. Kako su pirotehničari radili iza njega, svoje kolege zaštitio je vlastitim tijelom. Ta mina je valjkastog oblika, zakopana u zemlji. Nakon aktivacije odskoči i aktivira se u zraku. U ovom nam je trenutku teško sa sigurnošću reći što je dovelo do tragedije. Mina se najprije traži detektorom, a kada se otkrije, do nje se dolazi pipalicama. Draženov metal detektor je oštećen i prema našim pretpostavkama njime je otkrio minu, a zatim je pokušao vidjeti o čemu se radi. Što se točno dogodilo, nažalost, samo on zna“, kaže Sigur.

 

Kolege pirotehničari kažu kako je Dražen bio omiljen u kolektivu, radio je kao zamjenik voditelja radilišta, što je viši stupanj od radnog mjesta pirotehničar. Na poslovima razminiranja proveo je puno desetljeće.

 

Posljednji ispraćaj u utorak

 

Draženovo tijelo nalazi se na patologiji u Općoj bolnici Gospić, a u ponedjeljak će biti prebačeno u Zagreb na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku gdje će se službeno obaviti obdukcija.

 

Posljednji ispraćaj Dražena Aleksića bit će u utorak u 16 sati na karlovačkom groblju Kamensko.

 

Pirotehničarima obavezna polica osiguranja

 

Zakon propisuje obavezno osiguranje za svakog pirotehničara. Izmjenama zakona iznos je prošle godine za slučaj smrti povećan s 450 tisuća na 600 tisuća kuna, odnosno za slučaj trajnog invaliditeta sa 600 tisuća na 800 tisuća kuna.

 

Međutim, mala je to utjeha za unesrećene obitelji. Pirotehničari, baš kao i pokojni Dražen Aleksić, već godinama upozoravaju na neodrživo stanje u razminiranju, tražeći bolje i sigurnije radne uvjete.

foto: HCR