Prijava

Vaša prijava

FOTO Velikogoričani slave Jurjevo, prizivaju ga za zdravu i plodnu godinu!


Proslava Jurjeva poslijepodne je počela Turopoljskim festivalom folklora. Veselo je bilo u centralnom parku gdje su nastupila mnogobrojna domaća i gostujuća kulturno-umjetnička društva. Sva ona opjevala su Svetog Jurja, prizivajući ga za zdravu i plodnu godinu.

 

Početak je proljeća i gospodarske godine. Jurjevo je običaj ukorijenjen u narodu i zato su ovdje svih 11 goričkih folklornih društava koja i čuvaju  kulturnu baštinu turopoljskog kraja. Jurjevske pjesme i sve što je vezano uz Jurjevo posebno su nam drage, a na repertoaru ih imamo 20-ak“, rekao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga grada Velike Gorice.

 

Jurjevo Tuđamanac (2)

 

Kako Jurjevo slavi proljeće kao simbol novog života, mještani u narodnim nošnjama šeću svojim krajem, pjevaju, sviraju i pale krijesove. Jurjevski običaji prikazuju se diljem Turopolja. Osim domaćim ljudima, oni sve više postaju primamljivi stranim turistima. Svoj dolazak najavilo je nekoliko grupa.

 

„Očekujemo veliki broj posjetitelja i goste su se najavili iz drugih krajeva i država, što pokazuje kako Jurjevo postaje sve značajnija manifestacija, ali i doživljaj koji na tržištu nudimo svim posjetiteljima koji žele doživjeti Turopolje“, kazala je direktorica velikogoričke Turističke zajednice Milada Mesarić.

 

Jurjevo Tuđamanac (1)

 

„Lijepo je vidjeti da se na Jurjevo okupljaju ljudi iz različitih udruga, da drže do običaja što je važno za njihovo očuvanje, a da se ti običaju dalje prenašaju na mlađe naraštaje. Također, važno je i za turiste kojih je u Gorici sve više, poput Engleza, Japanaca i Amerikanaca“, ispričao nam je posjetitelj Marin Vlahović.

 

Kod Starog grada Lukavca Plemenita opčina turopoljska za nedjelju tradicionalno priprema veliko jurjevsko događanje. Posjetitelji će moći razgledati izložbe konja Hrvatski posavac i turopoljske svinje te sajam rukotvorina, upoznati hrvatske vojne povijesne postrojbe, a najmlađi sudjelovati u dječjim radionicama i pričaonicama. Veliki jurjevski krijes bit će zapaljen u 20 sati, nakon čega slijedi nastup glazbenih grupa.

 

Galerija fotografija: