Prijava

Vaša prijava

U tijeku 1. Zagrebački obrtnički sajam


sajam03

Na Zagrebačkom Velesajmu obrtnici – majstori Zagreba i Zagrebačke županije prezentiraju svoje obrte i strukovna zanimanja. Mirza Šabić, predsjednik obrtničke komore Zagreb naglasio je da je cilj sajma prvenstveno predstavljanje obrtničkih zanimanja. “Znači ovdje imamo preko 30 zanimanja koja naši obrtnici predstavljaju, odnosno pokazuju učenicima osnovnih škola i srednjih strukovnih škola, što mogu raditi svojim rukama, kako bi im probudili želju za školovanjem u strukovnom obrazovanju.” – rekao je Šabić.

sajam04

“Ovo nije klasični sajam na kojem obrtnici izlažu svoje proizvode.”, istaknuo je župan Stjepan Kožić, koji je bio u obilasku sajma. “Ovo je rasadnik obrtničkih zanimanja, gdje će djeca vidjeti kako obrtništvo funkcionira”. Zagrebačka županija dugi niz godina podržava obrtnike ali i godišnje izdvaja iz proračuna za stipendije za obrtnička, deficitarna zanimanja 2 milijuna i 350 tisuća kuna.


Pažnju mnogih privukla je i Božena Cerovečki koja je kišobranarka od 1968. godine a njen obiteljski obrt kišobrane izrađuje od 1912. godine. “Moj sin je četvrto koljeno u obitelji i jedini kišobranar u Hrvatskoj.” – ponosno je odgovorila gospođa Branka na upit o ovom zanimljivom, i potrebnom obrtu u današnje vrijeme. Jer kako kaže, “pravi kvalitetni kišobran mora biti ručni rad, a mi sve radimo ručno, od štapa do montaže dijelova, s posebnim pamučnim koncem.” Obrt Cerovečki izrađuje i Šestinske kišobrane, a daju garanciju na svoje kišobrane minimalno 30 godina!

1. Zagrebački obrtnički sajam traje do sutra na Zagrebačkom velesajmu, a samo u prva dva dana posjetilo ga je više od dvije tisuće učenika.