Prijava

Vaša prijava

Kako uče županijski osnovnoškolci


Predstavljeni su rezultati istraživanja „Razvijenost kompetencije učiti kako učiti“, a koje se provelo u osnovnim školama Zagrebačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

 

-Ovo je jedna od 8 ključnih kompetencija koja obuhvaća spremnost i sposobnost učenika za organiziranje i reguliranje vlastitog učenja,  upravljanja vlastitim vremenom, rješavanje problema, stjecanje procjene prihvaćanja novoga znanja te njihova primjena. Želja nam je osmisliti i primijeniti modele izravnog poticanja i poučavanja ove kompetencije. – naglasila je Sanja Huljić, voditeljica županijskog stručnog vijeća stručnih suradnika pedagoga osnovnih škola Zagrebačke županije koje je provelo istraživanje u suradnji s Centrom za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

 

-Istraživanje je pokazalo da su obrazovne aspiracije učenika visoke. Njih više od 60% očekuje da će ići na fakultete, a ista su očekivanja i roditelja. – rekla je Zrinka Ristić Dedić iz Instituta.

 

Iako djeca imaju visoke aspiracije za buduće školovanje, nikako se ne uklapa činjenica da nemaju razvijene navike učenja već uče kampanjski. -Uče za ocjenu, a ne za znanje, a svrha cijelog projekta je upravo cjeloživotno učenje i za ono što ti je u životu potrebno. – dodaje Huljić.

Inače, u istraživanju je sudjelovalo 114 osnovnih škola s više od 12 tisuća ispitanih učenika 4. i 8. razreda, a odabrani su kao uzorak jer na neki način prelaze na slijedeću razinu.

Ristić Dedić smatra da nastavnici i učitelji ne trebaju raditi samo na sadržajima svog predmeta već djecu trebaju unutar svakog predmeta poučavati kako taj predmet najbolje učiti.

 

Projekt je financijski poduprla i Zagrebačka županija, koja uz klasične vidove  obrazovanja, ulaže i u nadogradnju kao što je upravo ovo istraživanje.

 

-Ono što je vrlo bitno je  da naši učitelji, profesori i stručni radnici u školama osim onog klasičnog programa imaju prilike se obrazovati u novim vještinama kako bi đacima stvorili bolje uvjete za daljnje obrazovanje i njihovo napredovanje. – istaknuo je Vjeran Štublin, pročelnik za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.