Prijava

Vaša prijava

EU projekt Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica na okruglom stolu u Splitu


Okrugli stol ‘Izazovi društvenog poduzetništva’ na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dio je europskog projekta EDU VG PP PLUS, čiji je nositelj Pučko otvoreno Učilište Velika Gorica.

 

Na okruglom stolu govorilo se o društvenom poduzetništvu, iskustvima i nedoumicama vezanim za tu temu, a u raspravi su sudjelovali predstavnici Učilišta, partnera u projektu – Udruga PET PLUS te predstavnici Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu i Udruge 3PSplit, koji su organizirali okrugli stol.

 

Nakon što su u ožujku ove godine posjetili talijanska društvena poduzeća u pokrajini Emilia Romagna, predstavnici Učilišta i partnera sudionicima okruglog stola prenijeli su dojmove o uspješnom vođenju takvih poduzeća. Osim predstavljanja aktivnosti projekta EDU VG PP PLUS, rasprava se razvila u razmjenu iskustava iz različitih sredina i širenje svijesti o mogućim pojavnim oblicima društvenog poduzetništva, promišljanja o budućim projektima i dostupnim izvorima njihova financiranja.

 

Foto: POUVG
Foto: POUVG

Zapaženi su slični problemi u upravljanju društvenim poduzećima, posebice oko upravljanja zaposlenicima koji vrlo često nemaju razvijen osjećaj odgovornosti. Kao najveći problem pojavljuje se financiranje plaća zaposlenika udruga s obzirom da takvi troškovi uglavnom nisu pokriveni natječajima na koje udruge apliciraju.

 

S obzirom da društvena poduzeća i udruge zapošljavanju marginalizirane skupine ljudi, sudionici okruglog stola posjetili su ANST 1700, humanitarnu udrugu za pomoć ovisnicima i socijalno isključenim osobama u Splitu. Drugi dan studijskog posjeta predstavnici iz Velike Gorice obišli su Studentski poduzetnički inkubator koji djeluje na splitskom Ekonomskom fakultetu, s ciljem promicanja poduzetništva mladih te povećanja uspješnosti njihovih poduzetničkih poduhvata.

 

Europski socijalni fond sufinancira projekt EDU VG PP PLUS sa 94 posto ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 1,2 milijuna kuna. Ostatak od 6 posto podmiruje Učilište.