Prijava

Vaša prijava

FOTO Divlji Pokemoni šeću Goricom, jeste li ih već uočili?


Jeste li na ulicama Velike Gorice primijetili ljude kako hodaju i gledaju u mobitel, zatim nenadano stanu, ali i dalje zure u ekrane? Stigla je nova ‘ovisnost’ za kojom su poludjeli ljudi diljem svijeta, a iako u Europi još službeno nije ni dostupna, i Gorica je postala dio globalne potrage za – Pokemonima! Jer ipak, ‘moraš skupit sve’! Tako ste sigurno primijetili i da je Facebook prepun fotografija ili ‘hashtagova’ na ova mala izmišljena bića iz crtića koji je na TV ekrane došao prije više od 15 godina. U App store-u se još ne može pronaći je se popularnost u Americi, Australiji i Novom Zelandu, gdje je igrica prvo puštena, pokazala prevelikim zalogajem za proizvođača čiji serveri nisu mogli podnijeti toliki broj korisnika. No, unatoč tome, Pokemon GO se već proširio putem interneta. Zato se pripremite, uskoro će sigurno zaluditi i velik broj naših sugrađana.

 

Pokemoni (3)

 

Što sve trebate znati prije nego što počnete sudjelovati u potrazi i treniranju Pokemona u ‘stvarnom svijetu’?

 

Pokemon GO je AR igra (proširena stvarnost) za iOS i Android uređaje, a igrači moraju hvatati, trenirati i slati Pokemone u borbe te njima mogu trgovati, a sve to u ‘stvarnom svijetu’. Kada igrač uključi aplikaciju u njegovoj okolici pojavljuju se Pokemoni koje mora uhvatiti. Pa tako Charmandera možete pronaći upravo u lokalnoj birtiji. Povijesne i kulturne znamenitosti, upravne zgrade, ali i neka sasvim obična mjesta u gradu, lokacije su na kojima možete dobiti različite nagrade koje pomažu u razvijanju Pokemona.

 

Pokemon GO (1)

 

Pozitivna stvar Pokemon GO igrice je što tjera korisnika da se kreće kako bi skupio što više malih bića. Jednom kada ih Poke-loptom ulovi, razvija ih i pušta u borbe u takozvanim ‘Gym-ovima’. Cilj je zauzeti Gym i čuvati ga što duže od pokušaja preuzimanja drugih igrača, a time dobiva razne nagrade što mu omogućuje brže treniranje Pokemona. Jedan od Gymova pronašli smo u Gradićima, nekoliko ih je i u centru Gorice, jedan je na gradskom groblju,ali možete ih naći posvuda, u svakom mjestu ili kvartu.

 

Igrica je puna bugova, nekada ne prepoznaje lokacije, a i metoda GPS-a za ‘inkubaciju jaja’ često ne radi dobro. Također, Pokemon GO nema zabavni popratni sadržaj, jer osim potrage za Pokemonima vrlo malo je stvari koje igrač još može raditi. No, sigurno će biti iznimno popularna, kao uostalom i crtani serijal na kojem se zasniva. Na internetu već postoje upute i mali trikovi za brže i jednostavnije igranje, a strani mediji prenose i kako se igrica već počela zloupotrebljavati. Naime, moguće je postaviti mamac na lokaciju gdje želite da Pokemoni dolaze kako bi ih uhvatili, a domišljati lopovi tako su namamili igrače na osamu te ih opljačkali. Također, zabilježeno je više prometnih nesreća jer su vozači hvatali Pokemone tijekom vožnje. Ovo su samo od nekih primjera i dokaz koliko je Pokemon GO već zaludio igrače.

 

Galerija fotografija