Prijava

Vaša prijava

Kosci će pokositi travu za očuvanje odranskih travnjaka i njihovog rijetkog stanara


Košnjom livada na Odranskom polju na način kako je to nekada bilo – ručnim kosama i konjskom kosom, u subotu, 6. kolovoza, u 18 sati kosci će ponovo ukazati na važnost očuvanja livada kao prirodnog staništa ptice kosac.

 

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizira manifestaciju “Kosci za kosce” u Selcu u Općini Orle kod lovačkog doma ‘Patka’, kao napomenu o važnosti zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na prostorima uz rijeku Odru. Uz zarastanje livada, ugroženost za pticu kosac predstavlja prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja, ispaša i krivolov.

 

“U sklopu manifestacije ove godine je planiran sastanak Suradničkog vijeća za područje Odranskog polja i Turopoljskog luga u Zagrebačkoj županiji. Predstavit će se i rezultati istraživanja o ptici koscu na Odranskom polju te dati informacije o projektu ‘Obnova drvenog mosta na rijeci Odri'”, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Udruženi za spas odranskih travnjaka

Natjecanje u košnji počinje u 19 sati, a konjske zaprege provest će se uz rijeku Odru. Nakon toga, počinje tradicionalna lovačka zabava. Osim JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, u organizaciji sudjeluju i Općina Orle, KUD ‘Veleševec’, KUD ‘Posavec’ Dubrovčak Lijevi i Topolje, Lovačko društvo ‘Patka’, Plemenita opčina turopoljska, Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac i udruge uzgajivača hrvatkog posavca s područja Zagrebačke županije.

 

Odransko polje i njegovi vlažni travnjaci jedno su od tek 10 prirodnih europskih gnjezdilišta ptice kosac koja u naše krajeve stiže u travnju, iz Afrike. Važnost ovog područja potvrđeno je njegovim uvrštenjem u ekološku mrežu Europske unije NATURA 2000.

 

Foto: priroda-zagrebacka.hr
Foto: priroda-zagrebacka.hr