Prijava

Vaša prijava

Tigrasti komarac uočen na području Gorice, evo što morate učiniti


Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije prilikom praćenja komaraca na području Grada Velike Gorice uočio je prisustvo tigrastog komarca koji je prijenosnik raznih vrsta zaraznih bolesti.

 

Radi uklanjanja uvjeta u okolišu koji pogoduju razvoju i razmnožavanju komaraca, Zavod je dao naputke koje su dužne provoditi sve pravne i fizičke osobe.

 

“Ulice, trgovi, javna i privatna dvorišta, kuće i okućnice, otkriveni tereni u gradu i selu trebaju se održavati tako da oborinske i ostale vode mogu otjecati bez stajanja. Na terasama, vrtovima i parkovima treba maknuti kante, bačve i posude jer u njima se legu komarci. Ili ih se treba pokriti pokrovima od plastike ili mrežama protiv komaraca”, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

 

Nadalje, Zavod upozorava i na to kako se na mjestima u vrtovima i dvorištima nakuplja kišnica te takva područja treba pregledavati, a posude u kojima se nakuplja voda kao što su tanjurići ispod vaza za cvijeće, posude iz kojih životinje piju vodu i slično, treba periodički prazniti i čistiti svakih sedam dana.

 

Potencijalna mjesta za leglo komaraca su i spremnici vode, a njih treba pravilno i čvrsto zatvoriti poklopcem. Iznimno je važno i da se vaze za cvijeće na grobljima napune vlažnim pijeskom ili da se voda za vazu tretira nekim larvicidnim proizvodom pri svakoj zamjeni cvijeća. Isto se odnosi i na umjetno cvijeće. Sve posude koje se povremeno koriste za cvijeće i zalijevanje moraju se odlagati tako da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše.

 

“Auto gume, nakon što smo ih ispraznili od vode, složiti u piramide i preslagivati svakih 15 dana. Treba ih pokriti nepropusnim pokrivalom da se onemogući nakupljanje vode. Treba provesti dezinsekciju auto guma koje nisu pokrivene unutar sedam dana nakon bilo koje oborine. Nadležnom zavodu za javno zdravstvo treba poslati obavijest o datumu i satu u kojem će se provesti dezinsekcija, kao i o upotrijebljenom sredstvu. U slučaju prisutnosti larvi ili krilatica komarca tigrastog komarca u unutrašnjosti deponija auto guma, utvrđenog prilikom kontrole infestacije treba provesti dodatne tretmane dezinsekcije“, posebno upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

 

Izdana su upozorenja i za osobnu zaštitu, pa tako iz Zavoda napominju kako treba izbjegavati boravak na otvorenom u sumrak i zoru, odnosno u vrijeme najveće aktivnosti komaraca. Nadalje, na vrata i prozore treba postaviti mreže protiv komaraca, a na otvorenom nositi odjeću dugih rukava i duge hlače. Dobro je i koristiti repelente te uređaje protiv komaraca.

 


Državno Natjecanje iz geografije