Prijava

Vaša prijava

Dubranec slavi puna tri stoljeća od izgradnje župne crkve


Mještani Dubranca sutra će, osim Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, proslaviti Dan mjesta kao i 300 godina od završetka izgradnje župne crkve Majke Božje Snježne. Proslavu velike obljetnice organiziraju Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubranec, Mjesni odbor Dubranec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Dragonožec, Plemenita opčina turopoljska i KUD Vrhovje.

 

“U 10,30 počinje okupljanje sudionika i svečano postrojavanje ispred društvenog doma. Doći će vatrogasci, kulturno-umjetničko društvo, a sve će predvoditi turopoljski banderij. Nakon službenog dijela, slijedi i kulturno-umjetnički program u Društvenom domu Dubranec uz KUD Vrhovje i grupu Minas”, najavio je Josip Ceković iz KUD-a Vrhovje.

 

Kapela postala župnom crkvom

 

Župa Dubranec spominje se 1334. godine sa župnom crkvom sv. Katarine koja je bila podignuta na najvišem brdu između Bukovčaka i Dubranca. Opis koji je sačuvan u kanonskoj vizitaciji Benedikta Vinkovića iz 1622. godine sigurno se ne odnosi na prvobitnu drvenu kapelu, već na kapelu kasnije građenu nakon što je prva bila dotrajala, što je čest slučaj u Turopolju. Kako se župna crkva nalazila daleko od samog naselja, na značenju je sve više dobivala kapela Majke Božje Snježne koja se nalazila u samom mjestu pa je 1714. donesena odluka kojom ova kapela postaje župnom crkvom. Bivša župna crkva sv. Katarine porušena je 1820. godine i u vizitaciji od 1824. godine ta se crkva više ne spominje. Kapela Majke Božje u Dubrancu podignuta je 1650. godine i u njoj se služilo bogoslužje u zimskom razdoblju kad je zbog snijega pristup župnoj crkvi sv. Katarine bio otežan. Tijekom vremena dograđivana je i njezin inventar se obogaćivao, pa je kanonski vizitator 1726. godine zapisao da ju je našao u lijepom stanju. Nekoliko puta je temeljito popravljana i obnavljana marom i sredstvima turopoljskih plemenitaša, da bi se 1881. godine prišlo novom uređenju pod vodstvom dr. Hermanna Bollea i dr. Izidora Kršnjavoga. Slikarije u crkvi napravio je majstor Clausen iz Austrije, oltare je po nacrtima Bollea u romanskom slogu napravio I. Wagmeister, slikani prozori naručeni su u Beču, a pročelje s kipom raspetog Spasitelja do kojeg stoje Marija i Ivan isklesao je profesor zemaljske obrtne škole Morak. Prema njihovim nacrtima i nastojanjima župa je dobila lijepu crkvu, na lijepom humku, odasvud na vidiku odakle zvonjava zove župljane sa svih strana pod svoje okrilje. Marom župnika i župljana crkva je u dobrom stanju.
Župa Dubranec obuhvaća naselja koja teritorijalno spadaju u područja Grada Velike Gorice, Grada Zagreba i općina Pokupsko i Pisarovina.

 
Program svečanosti
 
10:00 – 10:30 – Okupljanje sudionika i uzvanika svečanosti ispred Društvenog doma u Dubrancu
 
10:30   – Svečano postrojavanje predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja župe i Grada Velike Gorice, Banderija POT-a i članica i članova KUD-a Vrhovje  ispred Društvenog doma u Dubrancu
 
10:45   – pucanj turopoljskog topa i mimohod do župne crkve
 
11:00   – sv. misa u župnoj crkvi Majke Božje Snježne
 
13:00   – svečana akademija u Društvenom domu u Dubrancu

  • Program KUD-a Vrhovje
  • Prigodna riječ v.d. župana POT-a
  • Obraćanje pokrovitelja i visokih gostiju
  • Svečani ručak

Od 16:00 – zabavni program u Društvenom domu u Dubrancu

  • grupa Minas
  • KUD Vrhovje

 


‘Pele: Legenda je rođena’ večeras u Kinu Gorica

Državno Natjecanje iz geografije