Prijava

Vaša prijava

Listu čekanja uvodi i vaš obiteljski doktor


Bol u prsnom košu, krvarenje, otežano disanje – stanja su zbog kojih će vas vaš liječnik obiteljske medicine odmah primiti na pregled. Svi ostali dobit će termin kada da dođu, a pritom su definirana medicinska stanja kod kojih će pacijenti biti naručeni kasnije istog dana i oni kod kojih će biti naručeni dan ili više dana kasnije. Rezultat je to akcije “20 minuta” o kojoj je prvi pisao Večernji list najavivši plan liječnika obiteljske medicine da se gužve u čekaonicama riješe pridržavanjem standarda i svakom pacijentu posvete 20 minuta. Tada će moći biti primljeno maksimalno 40 pacijenata, a statistike kažu da je dnevno u prosjeku dvostruko više pacijenata.

 

Na tu najavu tehnički ministar zdravlja dr. Dario Nakić reagirao je kazavši da je to štrajk i da obiteljski liječnici ne mogu sami početi provoditi “20 minuta”. Ipak, akcija ide od rujna, i to u ordinacijama čiji se liječnici odluče na takav potez, znači nije obavezna, na razini je preporuke.

 

– Nije to akcija, mnogi liječnici naručuju pacijente odavno. I sama ih naručujem već 20 godina, otkako sam koncesionar: rasporedim svakih 15 minuta jednog pacijenta. I nisu to nikakve liste čekanja, već one nehitne naručujem najkasnije za jedan dan. Pacijenti su uglavnom zadovoljni jer znaju kada će doći na red, premda uvijek ima i onih koji dođu i žele odmah biti primljeni pa se bune kad uđe onaj tko je naručen – opisuje dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, odakle je i krenula inicijativa za ovakav sustav rada.

 

Tko će kada na red, odlučivat će, odnosno obavljati trijažu, medicinske sestre i tehničari, a sve bi trebalo rezultirati postavljanjem prioriteta i kvalitetnim rješavanjem pacijenata s ozbiljnim tegobama, a potom ostalih slučajeva te na kraju administracije. Cijeli tekst pročitajte OVDJE.