Prijava

Vaša prijava

Filipčić i Cvetković najbolji županijski orači


Ususret 14. Državnom natjecanju orača koje se ove godine održava u Velikoj Gorici održano je i 14. Županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije. „Natjecalo se u dvije kategorije, plugova ravnjaka i premetnjaka, a ocijenjivalo se 16 elemenata oranja, ispričao nam je Dario Padro predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije.

 

Zbog tehničkih problema u vezi prijevoza i dolaska, Padro ističe kako natjecanje organiziraju u različitim dijelovima županije te su trenutno orijentirani na velikogoričko područje. Inače, na ovogodišnje Županijsko natjecanje odazvalo se 10 orača.

 

Oranje kao tehnika obrade tla još uvijek se smatra osnovnom i temeljnom za stvaranje dobrih agrotehničkih uvjeta te podizanja usjeva, ističe Gordana Županac pročelnica za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak u Zagrebačkoj županiji koja od samih početaka podržava ovu manifestaciju. Natjecanje je ujedno i edukativnog karaktera, a sve s ciljem što boljeg provođenja oranja kao tehnike obrade tla u našim krajevima, istaknula je Županac.

 

Savjetodavna služba osmislila je ovo natjecanje, po uzoru na svjetsko, kako bi naši poljoprivredni proizvođači koji koriste traktore i plugove naučili da ih mogu podešavati. „Radimo na boljitku u korištenju u poljoprivredi, a s obzirom na sve skuplju mehanizacija mora znati njezino pravilno korištenje. – naglasio je Padro.

 

Pobjednik 14.Županijskog natjecanja orača Zagrebačke županije u kategoriji plugova premetnjaka je Mario Filipčić iz Ključa Brdovečkog dok je Stjepan Cvetković iz Šibica kod Zaprešića najbolji u oranju s plugom ravnjakom. Zbog nemogućnosti odlaska Filipčića na sutrašnje Državno natjecanje, Zagrebačku županiju predstavljati će Mario Pendelin iz Veleševca.


U kolovozu prikupljeno 285 doza krvi!