Prijava

Vaša prijava

Kušali smo autohtone delicije naših starih


Sjećate li se što su nekada jeli naši stari? Priliku za podsjetit se i vratiti okusima i mirisima nakratko u prošlost imali smo na ovogodišnjem 36.izdanju turističko-kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“. Cijeli grad Vrbovec na tri dana postao je jedna velika pozornica, središte i okupljalište istinskih ljubitelja autohtonih gastronomskih delicija.

 

kaj su jeli (3)

 

Autohtona jela vrbovečkog kraja, po starinskim receptima, pripremile su članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela. Spomenimo samo kako je manifestacija prerasla u prepoznatljiv turistički proizvod. -Na taj način mladima želimo pokazati kako je prije bilo na ovim prostorima, ali i želimo očuvati tu tradiciju i običaje. Zagrebačka županija izuzetno podržava ovu manifestaciju. – istaknuo je župan Stjepan Kožić koji nam je otkrio i kako je njegovo omiljeno starinsko jelo domaća pera i orehnjača, ali i ostala jela koja su se spravljala u to vrijeme.

 

kaj su jeli (1)

 

Oduševljen manifestacijom je i Vrbovčanin Dejan. Kaže kako ju ne propušta niti jedne godine. Iz Zagreba u Vrbovec stigao je i Marijan. Sve mu se sviđa jer je domaće, a njegov sin Sven dao je čistu peticu za bakinu juhu s rezancima.  Na štandovima smo zatekli različita domaća  jela od dinstanog zelja u paradajzu s krpicama, rolanu svinjetinu sa špekom, raznih kolača, a i naučili smo kako se radi domaći ajvar.

 

kaj su jeli (4)

 

Degustacijom mortadele teške 200 kilograma i donacijom koje kune, posjetitelji su mogli pokazati koliko su humanitarni. Prikupljena sredstva otišla su udruzi „Renato-kuhari bez granica“ za pomoć djeci s urođenom srčanom manom. Sve je to dobro trebalo zalijati vinskom kapljicom pa je dio manifestacije posvećen degustaciji vrhunskih vina. Kroz tri dana prošlo je više od 50 tisuća posjetitelja, ukupno je sudjelovalo 2500 učesnika, 15 udruga žena te gosti iz Bosne i Makedonije.