Prijava

Vaša prijava

FOTO Osnovnoškolci iz Kumičića učili voziti aute kako bi postali bolji pješaci i biciklisti


“Vozimo autiće i bilo je jako zabavno, a zabavno i stajati na pravom semaforu i prelaziti zebru s autićima. Naučio sam da je jako jako teško voziti autiće, a puno je teže vozit prave aute nego ove dječje. Veselim se da ću biti veliki i voziti pravi auto, kao moj brat Luka koji će sad 20 godina”, objasnio je Josip iz 2c razreda.

 

Djeca drugih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića danas su naučila voziti automobile i dobila svoje vozačke dozvole. Radi se o Jumicar programu preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, u sklopu kojega uče predvidjeti opasnost i odgovorno se ponašati u prometu. Djeca tako po prvi put, iz perspektive vozača, imaju mogućnost uočiti sve poteškoće u upravljanju vozilima i opasnostima cestovnog prometa. Zbog svega toga počinju bolje prepoznavati svrhu prometne signalizacije, što ih čini sigurnijim u stvarnom prometu.

 

djeca-sigurnost-u-prometu-8

 

“Naučila sam voziti, ali ne bih baš mogla voziti mamu i tatu u njihovom autu. Naučila sam  i prometne znakove. U Crvenom križu smo učili o ogrebotinama i da kada padnemo prvo polijemo to malo vodom, pa stavimo flaster”, objasnila je Lara Crnković iz OŠ Eugena Kumičića.

 

Prije izlaska na poligon i vožnje u malim automobilima, djeca su odslušala i multimedijalno predavanje kojim su im voditelji programa ukazali na kritične točke u prometu s kojima se oni svakodnevno susreću na putu do škole.

 

djeca-sigurnost-u-prometu-7

 

“Dijete na poligonu uviđa što znači upravlajti malim automobilom, da bi ono bilo bolji pješak, da vidi što znači kočiti, što znači pokrenuti auto, inercija, strah, uzbuđenje i sve ono što vozač doživljava u autu. Djeca nakon programa simbolično dobivaju vozačke dozvole i zajedničke fotografije”, objasnio je voditelj programa Jumicar Alan Alagić.

 

Program se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa o sigurnosti u cestovnom prometu, a ovaj u Velikoj Gorici podržali su i Crveni križ Velika Gorica, DVD Velika Gorica te Policijska postaja Velika Gorica.

 

djeca-sigurnost-u-prometu-4

 

“Nama je ovo prilika da obilježimo Dan prve pomoći, a iskoristili smo ju da naučimo djecu osnovama prve pomoći. Djeca su važan čimbenik na koji često zaboravljamo u pružanju prve pomoći vršnjacima, pa čak i odraslima, i zato ih je važno educirati da znaju pravilno pružiti prvu pomoć”, rekla je ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica Suzana Strunjak.

 

Galerija fotografija

 


Državno Natjecanje iz geografije