Prijava

Vaša prijava

Na otvorenju VG Goričanke fotografija za pamćenje


Nakon 15 godina podstanarstva, velikogoričke komunalne tvrtke konačno su smještene pod vlastiti krov, na jednome mjestu. Sve komunalne usluge građani od sada mogu plaćati u novom komunalnom centru VG Goričanka, na adresi Ljudevita Posavskog 45. Osim VG Čistoće, VG Komunalca, VG Vodoopskrbe i Gradskog stambenog gospodarstva, tu se od sada nalazi i Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja.

milenijska-fotografija-vg-goricanka

Komunalni centar danas je svečano otvoren snimanjem fotografije ‘Zajedno za Goricu’ te druženjem djelatnika komunalnih tvrtki. Na fotografiji snimljenoj iz zraka nalazi se petstotinjak zaposlenika i uzvanika, koji su svojim tijelima formirali slova VG, inicijale Velike Gorice.

 

Nova era za Goricu

 

Završen je tako veliki gradski projekt na kojem se radilo nešto više od tri godine, od projektiranja, ishođenja dozvola do same izgradnje. Izgradnja Komunalnog centra ‘VG Goričanka’, investicija od 40 milijuna kuna, nastala je rekonstrukcijom i nadogradnjom zgrade bivše tvornice Goričanka, na posjedu od 30 tisuća četvornih metara u vlasništvu grada. S obzirom da je polovica ukupne parcele na kojoj se nalazi VG Goričanka ostala neiskorištena, ona će ići na prodaju, čime će novoosnovana tvrtka zatvoriti dio kredita. Riječ je o južnom dijelu zemljišta okrenutom prema Miošićevoj ulici, vrijednom desetak milijuna kuna.

 

Otvaranjem komunalnog centra počela je i nova era za Veliku Goricu jer gradske tvrtke više nisu podstanari, a novac koji su do sada morale trošiti na najam ulagat će u razvoj i na poboljšanje svojih usluga za građane. Komunalna društva u najmu su bila od stečaja Velkoma, za što su tijekom 10 godina podstanarstva izdvojila čak 18,5 milijuna kuna.

 

vg-goricanka-otvorenje- Barišić - komunalac

 

„Pozivam sve Goričanke i Goričane da dođu ovdje i upoznaju svoj komunalni dom, da koriste usluge koje su njima na raspolaganju i vide u što su utrošena njihova sredstva. Doista, ona su utrošena u budući razvoj našeg grada i zahvaljujem na tom doprinosu i razumijevanju“, poručio je na otvorenju gradonačelnik Dražen Barišić.

 

vg-goricanka-otvorenje- Tomislav Jelisavac

 

Direktor VG Goričanke Tomislav Jelisavac priča nam kako je zgrada potpuno prilagođena osobama s invaliditetom, od pristupnog dijela do sanitarnog čvora te kako je jedna od najmodernijih komunalnih građevina u Hrvatskoj.

 

„U prizemlju se nalazi portirsko-zaštitarski pult, s kojeg se unutarnji i vanjski prostor zgrade nadzire pomoću najmodernije digitalne opreme i tehničke zaštite, od kamera do senzora i dojavljivača požara. Najveća razina zaštite potrebna je zbog toga što tvrtke raspolažu imovinom vrijednom više milijuna kuna, ali i zbog blagajni te prometa novcem. Ugrađeni su suvremeni informatički sustavi, koji omogućuju uštedu samog poslovanja, a sa druge strane građani imaju mogućnost da sve komunalne usluge plaćaju na jednom mjestu“, naglasio je Jelisavac.

 

vg-goricanka-otvorenje- Rak - Perić - Galeković
Direktori komunalnih tvrtki; Stjepan Rak (VG Vodoopskrba), Dragan Perić (VG Komunalac), Željko Galeković (VG Čistoća)

Sadržaji za sve generacije

 

Na kompleksu VG Goričanke na raspolaganju su različiti sadržaji, koji će omogućiti ugodan boravak korisnicima i posjetiteljima svih dobnih skupina. Ispred zgrade se nalazi 189 parkirališnih mjesta i ‘pametni’ trg, na kojem su postavljene solarne klupe za punjenje mobitela te pametna solarna autobusna stanica kakvu Gorica ima jedina u Hrvatskoj uz grad Dubrovnik. Svaka klupa omogućuje punjenje do četiri mobitela, tableta ili laptopa i može raditi do sedam dana bez sunca.

 

vg-goricanka-otvorenje Dražen Barišić

 

Svi koji će čekati autobus ispred zgrade moći će energijom sunca besplatno puniti svoje različite elektroničke uređaje na pametnoj solarnoj autobusnoj stanici. Istovremeno je moguće puniti do 16 mobitela, laptopa ili tableta USB načinom i uz opciju WIFI hotspot. Stanica je također izrađena od pocinčanog čelika, na stražnjem dijelu ima kaljeno staklo koje štiti od kiše i vjetra, dok su solarni paneli na gornjoj plohi stanice.

 

„Ispred VG Goričanke postavljene su i dvije punionice za električne automobile. S desne bočne strane zgrade nalazi se malo dječje igralište. VG Goričanka uskoro će dobiti i banku te ugostiteljske sadržaje, poput kafića i restorana koji će jednako biti na raspolaganju zaposlenicima tvrtke kao i svim građanima“, dodao je Jelisavac.

 

Sjećanje na modnu konfekciju

 

Moderan komunalni centar izgrađen na temeljima čuvene modne konfekcije ‘Goričanka’, osim što nosi njezino ime, pričat će priču vrijednih radnica koje su stvarale poznat gorički proizvod te sedamdesetih i osamdesetih godina bile nositeljice gospodarskog razvoja grada. Očuvani su, stoga, mnogi detalji koji podsjećaju da je upravo na tom mjestu šivana kvalitetna ženska odjeća. Među njima, ostavljena je i kućica na samom ulazu u kompleks, u kojoj su radnice prodavale svoje proizvode i gdje su se odijevale mnoge Goričanke.

 

„Mogu reći kako sam istovremeno i zadovoljan i tužan. S jedne strane, uspjeli smo spasiti građevinu u prekrasnom dijelu grada i prostor nismo prepustili nekom špekulantu. Tužan sam, međutim, što više nema tekstilne industrije Goričanke po kojoj je Velika Gorica bila poznata i u kojoj je radilo gotovo 500 žena. Razlog tome je propast tekstilne industrije i tome što je europsko i naše tržište pokleknulo nad onim azijskim, kao i negativan moment koji je bio u cijeloj zemlji, a to je privatizacija“, kazao je gradonačelnik.

 

U čast nekadašnje Goričanke, na zidovima stepenica koje vode u upravni dio zgrade bit će izložene fotografije švelja i konfekcije koju su same izrađivale. Gradonačelnik je najavio i kako je ispred komunalnog centra u planu postavljanje skulpture ‘Goričanke’, koja će simbolizirati ženu koja je godinama stvarala poznati gorički brend.

 

Galerija fotografija: