Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni nastupima tri KUD-a, izložbom i projekcijom filma


Dani europske baštine međunarodna je kulturna manifestacija kojom se promovira europski kulturni identitet i raznolikost baštine europskih naroda. Manifestacija se u Europi organizira od 1984., u Hrvatskoj od 1995., a u Velikoj Gorici od 2013. godine. Organizira se tradicionalno u mjesecu rujnu i listopadu na zajedničku temu, koju, u pravilu, predlaže Vijeće Europe. Tema ovogodišnje manifestacije je community / zajednica.

 

dani-europske-bastine-u-velikoj-gorici-1

U velikogoričkom prostoru kao polazište za naziv teme uzeti su pojmovi udruživanje, suradnja i međusobno pomaganje, te se iskristalizirala riječ ‘moba’, slavonski naziv za običaj uzajamnog pomaganja pri poljodjelskim i drugim poslovima. U suvremenom dobu tradicionalni oblik mobe je nestao, a njene tragove smo pronašli u aktivnostima velikogoričkih kulturno-umjetničkih društava na spašavanju i obnovi tradicijske baštine Turopolja.

Organizacija manifestacije
Manifestaciju Dani europske baštine 2016. u Velikoj Gorici organizirali su večeras na prostoru ispred Muzeja Turopolja i parku Grad Velika Gorica, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Zagrebu, Muzej Turopolja, Gradska knjižnica Velika Gorica i KUD Nova zora. Pokrovitelji su Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Turistička zajednica Grada Velike Gorice. Sudjelovala su tri kulturno-umjetnička društva koja su navedena kao društva koja su svako na svoj način spasili odnosno obnovili tradicijsku turopoljsku baštinu: Ogranak Seljačke sloge Buševec, KUD Gradići i KUD Čiče (Novo Čiče). Okupljenim građanima govorili su Margareta Biškupić Čurla, Ana Mlinar i dogradonačelnik Stjepan Kos.

 

dani-europske-bastine-u-velikoj-gorici-4

Izložba i projekcija
Izložba (na otvorenom) je kroz foto i tekstualni materijal prezentirala znanja o tradicijskoj gradnji i iskustva članova društva u zajedničkoj akciji obnove. Na dijelu izložbe u muzejskom prostoru bile su izložene haljine načinjene od lanene tkanine i prigodne lanene torbice, te su prikazana dva kratka filma: ‘Preseljenje turopoljskog čardaka’ i ‘Od lana haljina tkana’. Da bi sve bilo u tradicionalnom tonu upriličen je i domjenak (ne zdravo-starinski, nego suvremeno-lagani).

 

dani-europske-bastine-u-velikoj-gorici-8

Nastavak manifestacije
Manifestacija Dani europske baštine nastavlja se u slijedeća tri dana s različitim sadržajima: Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine (predavanje u Gradskoj knjižnici, četvrtak, 22.09. u 13 sati), Mala komunalna akcija ‘moba’ (Kurija Alapić u Vukovini, petak, 23.09. u 9 sati) i Otvoreni dan Kurije Modić Bedeković (Kurija Modić Bedeković u Donjoj Lomnici, subota, 24.09., od 14 do 19 sati). Manifestacija će biti okončana tek u idućem mjesecu u Lukavcu (Stari grad Lukavec, 17. listopada, od 10 do 15 sati), Radionicom tradicijskih znanja potrebnih za obnovu graditeljske baštine: proizvodnja šindre, izrada pokrova od slame, tehnologija izrade živog vapna.

 

galerija fotografija