Prijava

Vaša prijava

Zahvaljujući ekološkoj renti Mičevčani izgradili crkvu, posvetio ju je kardinal Bozanić


Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u subotu je posvetio crkvu Svetog Benedikta opata u Mičevcu. Kardinal je preuzeo ključ crkve, svečano posvetio crkvu i predvodio misno slavlje za brojne okupljene mještane i njihove goste.

 

“Ovom posvetom završavamo jedan proces koji traje već 10 godina. Crkva se počela graditi 2005. godine, a prije nekoliko dana završene su grijane stepenice i time je završen cjelokupan proces. Ovo nam svima u Mičevcu znači puno jer smo prije išli u crkvu u Jakuševec“, objasnio je Neven Caganić, predsjednik MO Mičevec.

 

posvecenje-crkve-micevec-7

 

U crkvu u Mičevcu uloženo je do sada više od 13 milijuna kuna, a najvećim dijelom izgradnja je financirana iz ekološke rente. Sama crkva nije mjesto na kojem se održavaju samo mise. Za nešto više od 1.300 mještana Mičevca, tu su i prostorije u kojima se održavaju akademije i izložbe.

 

“Crkva je najvećim dijelom financirana iz sredstava ekološke rente koju je mjesto Mičevec dobivalo kao naknadu zbog smetlišta u blizini. Mještani su odlučili jedan dio te rente koji je pripadao njima, točnije 30 posto, uložiti u samu infrastrukturu mjesta Mičevec, a tako je dio uložen i u crkvu”, kaže Caganić.

 

“Zagrebačka županija sudjeluje u mnogim segmentima koji ljudima pomažu da budu bolji, kvalitetniji i da žive kvalitetnije. Županija puno ulaže u obrazovanje i znanje, a isto tako ulaže i u ono što je za ljudsku dušu. Zato smo pomogli da se napravi rasvjeta i još neke stvari na ovom velebnom zdanju”, rekla je Marija Ledinski Anić iz Zagrebačke županije.

 

Galerija fotografija