Prijava

Vaša prijava

U Mraclin je prije 90 godina stigao prvi automobil, a znate li tko je bio u njemu?


Prošlo je 90 godina od kada se u Mraclinu pojavio automobil, a u njemu dvoje neočekivanih gostiju. To je samo po sebi bio veliki događaj. Ovako je to u svojim sjećanjima opisao Josip Zrnčić:

 

“Dana 15. 10. 1926. došla su u Mraclin ambulantna kola s liječnikom i sestrom pomoćnicom. Nalijepili su po kućama oglase kojima pozivaju stanovnike Mraclina da idući dan u šest sati navečer dođu u školu gdje će im se objasniti zašto su došli u Mraclin. Idućeg dana stigli su direktor Higijenskog zavoda, dr. Borčić, s liječnicima Rasuhinom i Hribarom koji su najavili da će u školi svakodnevno biti jedan liječnik i sestra, čiji će zadatak biti liječenje i zdravstvena poduka Mraclinaca, ali i mještana okolnih sela. Drugim riječima, tom je akcijom na određeni način najavljena asanacija Mraclina, koja će početi iduće godine.

 

KUD Dučec
KUD Dučec

 

Iz KUD-a Dučec kažu kako će se tim povodom u Mraclinu i ovog petka, 21. listopada, još jednom pojaviti zanimljivi gosti u automobilu.

 

“Iz istoga smjera očekujemo automobil s još jednim uglednim gostom. Dr. Željko Dugac, znanstvenik s Odsjeka za filozofiju znanosti HAZU i jedan od naših vodećih povjesničara medicine, autor u čijim knjigama asanacija Mraclina zauzima vrlo važno mjesto, podsjetit će nas na najvažnije dijelove te velike priče. Čut ćemo zanimljiv osvrt na djelovanje Škole narodnoga zdravlja, na dr. Andriju Štampara i na okolnosti koje su dovele do toga da naši djedovi i pradjedovi sudjeluju u jednom od najvećih programa javnog zdravstva iz hrvatske povijesti. Predavanje koje će dr. Dugac popratiti bogatim slikovnim materijalom, zakazano je za 18 h na Zgradi, a ulaz je slobodan. Naravno, po lijepom Dučecovom običaju večer ćemo zaključiti malim domjenkom”, najavili su iz KUD-a Dučec, dodajući kako će na perivoju posaditi tri lipe, dvije vrbe, ginko te stupasti hrast.