Prijava

Vaša prijava

FOTO KUD Čiče predstavio film i reviju etno haljina te u Novom Čiču najavio regionalni edukativni centar za preradu lana


Kako je od lana haljina tkana, mogli su doznati svi iz dokumentarnog filma KUD-a Čiče, koji je predstavljen poslijepodne u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

 

Film prikazuje kako se prerađuje iščupani i namočeni lan te samo tkanje i pripremanje tkalačkog stana. Prvi korak bila je priprema zemlje i sijanje lana. Početkom srpnja uslijedilo je čupanje lana i skidanje sjemena, od kojeg je dio spremljen za sijanje iduće godine. Članovi KUD-a na rijeci Odri namakali su lan kako bi stabljika omekšala, a zatim su krenuli u proces sušenja lana i preradu te tkanje.

 

od-lana-haljina-tkana-film-revija-6

 

„Snimili smo film koji će služiti za mlade naraštaje, ali tu nećemo stati. Želja nam je obnoviti stare učiteljske stanove u Novom Čiču kako bi u njima napravili edukativni centar za preradu lana za širu regiju. Osnove smo svladali, da bi napravili pravi vez potrebno nam je još dvije do tri godine, ali tu je volja i nadam se uspjehu“, rekao je predsjednik KUD-a Čiče Sipo Duvnjak.

 

Gradonačelnik Dražen Barišić napomenuo je kako se zahvaljujući ovom projektu od zaborava sačuvala stara tradicija izrade lanenih haljina.

 

„U pitanju je kulturno povijesni, gospodarski, turistički i obrazovni projekt. To su bitni stupovi na kojima treba graditi budućnost ne samo KUD-a Novo Čiče, već i svih ostalih. Etno naselje Novo Čiče gdje se i proizvode lanene haljine u tome će postati središte i ishodište. Grad će im sigurno u tome biti partner, kao i ostalima koji će imati takve ideje“, istaknuo je Barišić.

 

od-lana-haljina-tkana-film-revija-11

 

Nakon projekcije filma uslijedila je revija 15 etno haljina koje su tkane od domaćeg platna, rađene na tkalačkom stanu i nakon toga krojene po idejama članova KUD-a. Same vezove na haljini i cvjetove napravila je Slavica Crnković.

 

Na kraju su uručene zahvalnice za potporu u projektu, koju su među ostalima, dobili i Cityportal i City radio.

 

Revijom etno haljina i promocijom filma “Od lana haljina tkana” službeno je završio istoimeni projekt KUD-a Čiče pokrenut u travnju.

 

Galerija fotografija: