Prijava

Vaša prijava

Komunistička teorija i svakodnevnica hrvatskih građana u komunizmu tema Matičinog četvrtka


Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu gost je 170. Matičinog četvrtka, 10. studenog u 19 sati u Muzeju Turopolja. Tema predavanja je ‘Komunizam i čovjek: Odnos vlasti i pojedinaca u Hrvatskoj (1958. – 1972.)’, a Mihaljević će predstaviti kakav je bio društveni i politički sustav, koje su bile specifičnosti samoupravnog socijalizma, kakav je bio položaj Saveza komunista Jugoslavije u društvu, te položaj državnog poglavara Josipa Broza Tita i položaj Vladimira Bakarića.

 

“Je li u tom desetljeću došlo do liberalizacije hrvatskoga društva i je li se promijenio položaj pojedinca u njemu? Pošto je položaj pojedinca osnovni kriterij za definiranje nekog društva totalitarnim, u ovom izlaganju pokušat će se odgovoriti na pitanje je li komunistički sustav u Hrvatskoj bio totalitaran i u ‘liberalnim’ šezdesetima”, kažu iz Matice hrvatske Ogranka Velika Gorica.

 

Ukratko, predavač će pokušati odgovoriti na pitanje kakva je bila komunistička teorija, a kakva svakodnevna praksa u kojoj su tada živjeli hrvatski građani.