Prijava

Vaša prijava

FOTO Iz različitih su razloga postali darivatelji krvi, a Crveni križ nagradio je njihovu nesebičnost


Željko Šedlbauer gorički je rekorder po broju darivanja krvi. Za svojih 125 vrećica krvi, koliko je u životu darovao, dobio je i priznanje Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

 

“Vidio sam jedanput kod mene u mjestu kad je moj otac išao davati krv čovjeku u Bjelovar i spasili su mu život. Meni je to tatino naslijeđe i dajem krv od srednje škole. Sa mnom je ovdje i moj sin koji je do sada krv darovao 40 puta. Od tih 125 puta ako je ijedan život spašen, ja sam zadovoljan”, rekao je Željko Šedlbauer, kojemu je nagradu uručila stolnotenisačica Sandra Paović.

 

10.11.2016. Velika Gorica - Obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr
10.11.2016. Velika Gorica – Obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se obilježava u spomen na prvu akciju darivanja krvi u Hrvatskoj, onu u Sisku 1953. godine, gorički Crveni križ podijelio je zahvalnice svim građanima koji su višestruko darovali krv. Među njima je bila i Marija Milković koja je prije 40 godina vidjela oglas na televiziji i odazvala se akciji dobrovoljnog darivanja krvi. Do danas, Marija je to učinila 75 puta.

 

“Znam da su svakodnevno u bolnicama velike potrebe, a posebno danas kod transplatacija organa. Sve više je potreba i moja poruka je da se što više animiraju mladi ljudi”, Marija Milković.

 

10.11.2016. Velika Gorica - Obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr
10.11.2016. Velika Gorica – Obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Anonimnost kao postulat davalaštva krvi garantira da ju uvijek dobiju oni koji trebaju, bez obzira na imovinsko stanje, spol, vjeroispovijest i boju kože. I nikada se primatelj i darivatelj zapravo ne sretnu oči u oči. Upravo je zato Crveni križ želio da nagrade darivateljima uruče oni kojima je nečija krv nekada spasila život.

 

“Naši mladi sportaši s invaliditetom koji su osvojili ove godine medalje na Paraolimpijadi dodijelili su priznanja našim darivateljima krvi jer za njihovo zdravlje, za njihov život i njihove sportske uspjehe zaslužne su i te dragocjenih kapljica krvi koje su naši darivatelji dali”, rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica Suzana Strunjak i dodala kako je iznimno zadovoljna odazivom dobrovoljnih darivatelja krvi u Gorici.

 

“Treba razmisliti koliko je života spašeno ili produženo te koliko se pomoglo ljudima na taj način. Nije to samo rezultat rada, koliko je rezultat humanosti ljudi i cjelokupne atmosfere koja je stvorena u Velikoj Gorici da se bude senzibiliziran dati krv i pomoći tom ‘transfuzijom ljubavi’, kako je rekao papa Ivan Pavao II.”, naglasio je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

Gradonačelnik Barišić ovom je prilikom najavio i premještanje Crvenog križa u novi, bolji i efikasniji prostor s novim sadržajima.

 

Galerija fotografija

 


Državno Natjecanje iz geografije