Prijava

Vaša prijava

Predstavnici Kineskog gospodarstva i sporta posjetili Goricu


Danas su u Velikoj Gorici predsjednik Gorice Nenad Črnko i izvršni dopredsjednik kluba Miljenko Ćorić ugostili Wu Shaokuna Vice General Managera kineskog kluba Hangzhou Green Town Footbal Club koji se do ove sezone natjecao u najvišem nogometnom rangu Kine. Kina je u velikoj nogometnoj ekspanziji u posljednjih nekoliko godina, a najpoznatiji igrač kluba kojeg zastupa Wu je donedavni igrač Dinama Sammir koji godišnje zarađuje nešto više od 8 mil. Eura. Proračun ovog kineskog prvoligaša kreće se na razini od 150 mil. Eura godišnje, a utakmice se igraju na stadionu od 52.000 gledatelja koji se i službeno zove The Yellow Dragon Sports Centre Stadium.

25.11.2016. Velika Gorica - Posjet delegacije iz Kine Gorici. foto: cityportal.hr
25.11.2016. Velika Gorica – Posjet delegacije iz Kine Gorici. foto: cityportal.hr

Razlog ovom posjetu je interes investitora iz Kine u gospodarsko sportska ulaganja u Hrvatskoj, a Velika Gorica je vrlo interesantna i zbog skorog otvaranja nove Zračne luke koja će uvelike povećati mogućnosti za strane investicije u ovoj regiji. Kako se Kinezi iznimno trude da u nogometu vrlo brzo postanu konkurentni Europi i svijetu, Hrvatska im je vrlo interesantna za ovakva ulaganja, pogotovo ukoliko se klub ne posluje sa gubicima i ima skore ambicije igranja u najvišem rangu. Ovakva vrsta ulaganja nije vezana isključivo uz nogomet i sport već i gradu Velikoj Gorici omogućuje gospodarski razvitak, obzirom da se radi o investitoru koji je vrlo utjecajan u kineskoj građevinskoj industriji, vrlo je zanimljivo u kojem će se pravcu ova priča razvijati dalje, a za Cityportal je kratku izjavu dao izvršni dopredsjednik Gorice Miljenko Ćorić:

“Istina je da smo danas obavili vrlo zanimljive razgovore sa kineskim gospodarstvenicima, a prema prvim dojmovima i oni su vrlo zadovoljni sa onim što su vidjeli u Velikoj Gorici. Upoznali smo ih sa Klubom i ambicijama, kao i sa razvojnim potencijalima grada i regije u budućnosti. Oni dolaze iz zemlje koja je u ogromnoj ekspanziji i koja ima na raspolaganju za nas nezamisliv kapital za ovakve investicije. Gospodin Wu je danas posjetio zagrebački Dinamo i odmah nakon toga Goricu. Već slijedećih dana posjetit će još neke zemlje u regiji, a nadamo se da će prije povratka u Kinu još jednom svratiti u Goricu, nakon čega bismo ukoliko će Wu pokazati zanimanje i interes za ulaganja u Velikoj Gorici daljnje razgovore usmjerili prema gradu i gradonačelniku Barišiću kako bi sve daljnje aktivnosti bile odrađene isključivo pod nadzorom grada Velike Gorice. Ono što je delegaciji iz Kine bilo najvažnije mi smo im dali, a to je informacija da je Gorica u potpunosti spremna za privatizaciju i strana ulaganja.”