Prijava

Vaša prijava

Počinje gradnja 26 milijuna kuna vrijedne hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće


Uskoro kreće gradnja moderne hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće u velikogoričkoj Radnoj zoni Rakitovec.

 

“Radi se o jedinoj hladnjači u Republici Hrvatskoj kapaciteta 3.000 tona koja nije u vlasništvu trgovaca, a omogućit će proizvođačima da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine”, kažu iz Grada Velike Gorice.

 

Gradnja ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima ukupne vrijednosti 26.189.908,77 milijuna kuna bez PDV-a predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o., a gotovo  23,4 milijuna kuna osigurala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od spomenutog iznosa 19,5 milijuna je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoja, dok je ostatak od 3,5 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. s iznosom od 2.826.928,32 milijuna kuna.

 

Očekuje se da će nova ULO hladnjača biti sagrađena do kraja 2018. godine. Prijavitelji projekta su, uz Distributivni centar za voće i povrće d.o.o., Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci te Poljoprivredna zadruga Međimurski voćnjaci.

 

Do sada je Distributivni centar proizvođačima pružao usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja te utovara i otpreme voća i povrća.

 

“Osim što će se realizacijom druge faze izgradnje Distributivnog centra malim i srednjim poljoprivrednicima omogućiti postizati bolje kupoprodajne cijene i snabdijevanje tržišta tijekom cijele godine, očekuje se i čitav niz drugih benefita kao što su zapošljavanje i samozapošljavanje, kontinuirani i ekološki održiv gospodarski razvoj te stvaranje konkurentnih i održivih poljoprivrednih gospodarstava i prepoznatljivih proizvoda s većom dodanom vrijednošću na poljoprivrednom gospodarstvu i selu”, ističu iz Grada Velike Gorice.

 

Inače, Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača. Vlasnici društva su Zagrebačka županija s udjelom u visini 17 milijuna kuna, što iznosi 77,27 posto vlasništva, Grad Velika Gorica s 3,9 milijuna kuna, odnosno 17,73 posto vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s 1.102.000 kuna, što iznosi 5 posto vlasništva.