Prijava

Vaša prijava

Gorička tvrtka u paklu javne nabave izgubila stotine tisuća kuna


Prije nekoliko dana Dom zdravlja Zadarske županije ponovno je poništio natječaj vrijedan više od četiri milijuna kuna za nabavku 13 sanitetskih vozila. Naime, ni nakon više od dvije godine ne nazire se kraj bizarnog slučaja zbog kojeg je gorička tvrtka MS Design, kako kaže, oštećena za nekoliko stotina tisuća kuna.

 
Sporni natječaj raspisan je 1. kolovoza 2014. godine i od tada su donešene četiri odluke, ali je Državna komisija za kontrolu javne nabave svaki put u postupku pronašla nepravilnosti i sve ih je poništila. Povjerenstvo Doma zdravlja najprije je 25. ožujka 2015. godine poništilo vlastiti natječaj, a Državna komisija nakon žalbe jednog od ponuđača, tvrtke MS Desing, poništava tu odluku, piše Zadarski list. Povjerenstvo potom donosi drugačiju odluku i posao dodjeljuje MS Designu, ali se žali zajednica ponuđača (Cib Commerce, Pro Sinorg i Proauto) i Državna komisija po drugi put poništava odluku Povjerenstva Doma zdravlja navodeći da je propust napravljen u Domu zdravlja. Trećom odlukom krajem posao dobiva zajednica ponuditelja, pa se žali MS Design i Državna komisija opet poništava odluku. Ponovno, 15. veljače prošle godine iz Doma zdravlja stiže ponavljanje prijedloga o poništenju natječaja, no i to nakon žalbe MS Designa poništava Državna komisija. Konačno, iako sa zakašnjenjem, Dom zdravlja ponovno je donio odluku o poništenju natječaja.

 
“U Odluci o poništenju natječaja Dom zdravlja Zadarske županije tvrdi da se više neće baviti sanitetskim prijevozom. To su potkrijepili izjavom Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije kojim oni prihvaćaju mogućnost preuzimanja sanitetskog prijevoza potpisanim u rujnu 2016. godine. Odluke od strane županije da se sanitetski prijevoz prenosi na Zavod nije bilo”, objasnio je za Cityportal Mario Medvidović, direktor tvrtke MS Design.

 
“Početkom 2017. godine su na stranici EOJN-a napravili javnu nabavu goriva u vrijednosti 1.250,000 kuna bez PDV-a za sva vozila iz voznog parka i nabavu guma za vozila u vrijednosti oko 80.000 kuna bez PDV-a. Opetovano krše zakon o javnoj nabavi nepoštivanjem istog pokušavajući neistinama poništiti nabavu. Također su u prosincu 2016. godine tužili Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave”, tvrdi Medvedović i dodaje:”Ne možemo vam reći koliko je tu bahatluka i neodgovornosti, a da ne spominjemo trošak novaca iz državne blagajne od oko 200 tisuća kuna. Mi smo nemoćni jer oni ‘ne moraju’ raditi u skladu sa zakonima niti se pokazuje da tamo postoji ikakva odgovornost od strane odgovorne osobe.”