Prijava

Vaša prijava

Kakva žena! Ona je čelična dama iz Kravarskog


U Društvenom domu u Kravarskom jutros je bilo živo. Iz kuhinje se širio miomiris hrane prožet sa šušurom ženskih glasova. Članice Udruge žena Općine Kravarsko pripremale su jela koja će večeras biti poslužena na domjenku nakon tradicionalnog koncerta Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Među vrijednim ženama pronašli smo i dugogodišnju predsjednicu Udruge Dragicu Ceković.

10.03.2017. Kravarsko – Intervju s Dragicom Ceković. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

”Već 26 godina pripremamo jela za naše goste koji dođu na Koncert. Na početku smo sve pripremali u staroj školi u malom prostoru, a namirnice za domjenke prikupljali smo po selu. Ljudi su nam davali špeka, sira, odnosno tko je što imao”, otkrila nam je Dragica.

10.03.2017. Kravarsko – Intervju s Dragicom Ceković. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Udruga žena izrazito je aktivna u svim događanjima koja se održavaju u Kravarskom, a broji oko 70-tak članica. Njihova predsjednica tipičan je primjer suvremene seoske žene. Radi kao kuharica u školi i pored toga brine o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Kako kaže, nije joj teško.

”Treba napraviti samo dobar raspored. Uz sve obveze na poslu, stignem se brinuti i o svinjama, pilićima, kokošima, a uzgajamo i kukuruz”, objasnila je naša sugovornica.

Već 25 godina Dragica jedina je vijećnica u Općinskom vijeću, a jedno vrijeme bila je i njegova predsjednica. Kaže da je jako smeta podzastupljenost žena u politici i podmetanje teze da se žene ne žele baviti politikom.

”Pokušavam afirmirati žene koje imaju volju i sposobnost da se uključe u politiku. Većina žena u Kravarskom dosta je skeptična prema tome. Sjećam se kad sam se ja počela baviti politikom odmah su krenule svakakve priče i podmetanja”, rekla je Dragica.

10.03.2017. Kravarsko – Intervju s Dragicom Ceković. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Kako kaže, svemu tome kumuje loš položaj žena u ruralnim krajevima, a ni u Kravarskom po tom pitanju situacija nije ništa bolja. I tu žene nailaze na nerazumijevanje i netoleranciju od strane muškog djela društva. No, to ih nije spriječilo da se organiziraju kroz Udrugu i daju svoj doprinos zajednici. Uskoro bi trebale nabaviti tkalački stan na kojem će izrađivati razne autohtone proizvode koji će imati uporabnu vrijednost, ali pokrenuti akciju uređivanja okućnica u Kravarskom.

Dragica je 14 godina bila i sindikalna povjerenica u Osnovnoj školi Slavka Kolara, a tijekom svoga mandata poboljšala je položaj svojih kolega. Istaknula je da nije primala naknadu za taj posao. Motiv joj nije bio novac, već prilika da pomogne ljudima.

foto: David Jolić

Naša sugovornica u Kravarsko se doselila 1987. godine iz Hercegovine i od tada je neraskidivo vezana za njega.

”Hercegovina mi je u srcu, a duša u Kravarskom. Da mi netko da četverosoban stan u Zagrebu ne bih se mijenjala, za mene je Kravarsko jedino mjesto gdje želim živjeti”, istaknula je Dragica.

Naša sugovornica dobar je primjer koliko su žene u ruralnim krajevima važne za svoju zajednicu i društveni život u njoj. Svojom energijom privlači pažnju, a odlučnošću mijenja stvari u svojoj lokalnoj zajednici. Ona je pravi primjer moderne seoske žene.