Prijava

Vaša prijava

Međunarodni dan plesa obilježen filmovima, izložbom, predavanjem i plesnim festivalom


Prvo obilježavanje Međunarodnog dana plesa u Velikoj Gorici organizirali su dvodnevnim programom Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište. Pod motom ”Ples ne poznaje granice” osnovna ideja je bila podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti i spoznaji da ples uklanja sve prepreke među ljudima, bez obzira na nacionalnu odnosno rasnu pripadnost.

Prvog dana (petak, 28. travnja) zainteresirani su mogli vidjeti Izložbu plesnih fotografija na otvorenom (prostor ispred POU-a) i poslušati predavanje na temu ”Povijest plesa u Hrvatskoj”. Maja Đurinović (Umjetnička akademija u Osijeku) je u jednosatnom monologu izuzetno zanimljivo prezentirala početak i razvoj plesa u Hrvatskoj, s naglaskom na prošlo stoljeće.

29.04.2017. Velika Gorica – Međunarodni dan plesa u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Par excelence dojam izazvala je projekcija dokumentarnog filma ”Mia, a Dancer’s Journey” (režija: Maria Ramas i Kate Johnson) koji govori o životnom i umjetničkom putu Mie Čorak Slavenske, prve hrvatske primabalerine i, prema mnogima, najznačajnije hrvatske balerine i umjetnice, koja je svojim umijećem i temperamentom osvojila najveće svjetske pozornice.

Drugog dana (subota, 29. travnja) u dvorani Gorica održana je projekcija igranog filma ”Step Up: All in” (režija: Trish Sie, glazbena romatična komedija), koji je zahvaljujući najboljim svjetskim plesačima i sjajnim koreografijama srušio sve rekorde gledanosti. Nakon toga održan je okrugli stol na temu ”Ples u Velikoj Gorici”. Na kraju, Plesni festival u dvorani Gorica zorno je pokazao kako ples ne poznaje granice, jer su zajedno nastupale plesne sekcije PK Megablasta, mažoretkinje (Velikogoričke i Turopoljske), ARRK Vega i učenice Plesnog odjela Umjetničke škole Franje Lučića.

Za obilježavanje Međunarodnog dana plesa izabran je dan rođenja začetnika modernog baleta, koreografa, baletnog teoretičara i jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana-Georgesa Noverrea (Paris, 29.04.1727. – Saint-Germain–en-Laye, 19.10.1810.).