Prijava

Vaša prijava

U Suncokretu će obilježiti Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom


Udruga osoba s invaliditetom Suncokret danas od 14,30 do 17 sati obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u svojim prostorijama u Cvjetnom naselju. Ovogodišnja tema posvećena je odraslim osobama s cerebralnom paralizom te izazovima s kojima se suočavaju u skrbi i kvaliteti života u zajednici.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih, ali često promjenjivih motoričkih poremećaja uzrokovanih razvojnim poremećajem ili oštećenjem mozga u ranom stadiju razvoja. Uzroci mogu biti prenatalni, perinatalni i postnatalni. Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet rasprava zbog nespecifičnih uzroka i velikih razlika u kliničkoj slici.

 

“Ono što je bitno naglasiti je da cerebralna paraliza nije bolest i ne može se izliječiti, ali da se individualnim pristupom i tretmanom mogu ublažiti simptomi, spriječiti daljnje razvojne teškoće i znatno poboljšati kvaliteta života osoba s cerebralnom paralizom. Pri tome je bitno imati na umu da cerebralna paraliza nije isključivo medicinski problem te da kvalitetu života osobe s cerebralnom paralizom određuje i socijalna uključenost i mogućnost neovisnog života, što podrazumijeva mobilnost, omogućen pristup školovanju, zapošljavanju i kulturnim sadržajima. Za osobe s višestrukim oštećenjima koji nisu u stanju neovisno živjeti i ovise o tuđoj pomoći neophodno je osigurati sustavnu i ciljanu skrb i smještaj”, kažu iz Udruge Suncokret.