Prijava

Vaša prijava

Novih 3.200 kućanstava dobiva žute i plave kante za odvojeno prikupljanje otpada


VG Čistoća je započela s provedbom pilot projekta čija je svrha testiranje organizacije sustava odvojenog prikupljanja otpada i smanjenje količina miješanog komunalnog otpada kojeg se trajno odlaže na odlagalištu otpada.

“Cilj pilot projekta je povećati ukupne količine odvojeno prikupljenog otpada na razinu utvrđenu Strategijom gospodarenja otpadom prema kojem bi količine odvojeno prikupljenog otpada do 2020. godine trebale doseći razinu od 50 posto ukupne količine proizvedenog otpada”, kažu iz VG Čistoće.

U prvoj fazi pilot projekta implementacija sustava od vrata do vrata obuhvatila je 6.600 korisnika usluga u stambenim zgradama, a u ovoj fazi posude za odvojeno prikupljanje otpada dobiti će 3.200 korisnika. Ukupno je tako u obje faze obuhvaćeno nešto manje od 10 tisuća korisnika, odnosno oko 50 posto.

Obiteljske kuće u gradskim četvrtima Braće Radić, Hrvatski Velikani, Miljenko Granić, Vladimir Nazor i dio gradske četvrti Stari Grad, koje imaju dinamiku odvoza komunalnog otpada dva puta tjedno, dobit će žute posude za odlaganje plastične ambalaže i limenki te plave posude za papir.

Foto: VG Čistoća

“Pražnjenje ovih posuda obavljati će se prema rasporedu o kojem će korisnici biti naknadno obaviješteni. U vremenu provođenja pilot projekta prikupljati će se podaci o količinama i kvaliteti odvojeno prikupljenog otpada te izvršiti analiza prikupljenih podataka koji će onda poslužiti kao temelj izrade operativnog plana za uvođenje novog sustava odvojenog prikupljanja otpada za cijelo područje Grada Velike Gorice“, objasnili su iz VG Čistoće i napomenuli kako će analizirati investicijske i operativne troškove novog sustava te napraviti izračun ušteda.

U ovoj fazi projekta, VG Čistoća će ostaviti zelene kante za miješani komunalni otpad jer još neće uvesti odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada.

“Usporedno s podjelom posuda za odvojeno prikupljanje otpada nastavlja se i podjela kompostera svim zainteresiranim korisnicima usluga, vlasnicima obiteljskih kuća kako u gradskim četvrtima tako i u okolnim naseljima Grada Velika Gorica”, napominju iz VG Čistoće.


Državno Natjecanje iz geografije