Prijava

Vaša prijava

Zvonko Kunić u utrci za župana Zagrebačke županije


Velikogoričan Zvonko Kunić, predsjednik gradske i Županijske organizacije stranke Bandić Milan 365, kandidat je za župana Zagrebačke županije. Kunić je u svojoj bogatoj političkoj karijeri obnašao i funkciju zamjenika gradonačelnika Velike Gorice (1997.-1999.), na koju je došao s mjesta potpredsjednika Gradskog vijeća.

Prije nego što je 2015. godine postao šef goričke organizacije stranke Bandić Milan 365, 12 godina je bio predsjednik DC-a Velike Gorice. Ponosi se na razdoblje 1983. do 1990. godine kada je u modnoj konfekciji Goričanka bio šef prodaje, nakon čega se upisuje u HDZ i kreće u politiku. Posljednjih 20 godina pročelnik je za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice, a danas se vidi kao župan Zagrebačke županije.

„Od 1992. godine kada je zaživjela lokalna samouprava kao sustav, nikada nitko iz Gorice nije bio čak ni kandidat za župana Zagrebačke županije pa mislim da je red da Goričani mogu podržat čovjeka iz svojih redova“, kaže Kunić, ističući kako se u Županiju ne ulaže ravnomjerno pa je iz nerazvijenih dijelova u tijeku iseljavanje stanovništva.

„Ljudi sele ne samo u Grad Zagreb, već i preko granice. To bi moglo dugoročno imati velike posljedice, ne samo na područje Županije, nego na Hrvatsku u cjelini. Dakle, neće živjeti mlade obitelji tamo gdje nema dječjih vrtića, programa u kulturi i ako nije dostupna zdravstvena zaštita. To je slučaj sa Žumberkom i našim općinama Pokupsko i Orle, koje doživljavaju negativne stope rasta. U Županiji se svake godine rađa sve manje djece i to je podatak koji treba zabrinjavati“.

Kunić ističe kako bi Županija trebala iskoristiti komperativnu prednost Zagreba koji je doživio turistički bum, osobito na naša kulturna odredišta. Kada je u pitanju poljoprivreda kaže da treba poticati ekološku proizvodnju jer ona ima sigurno tržište.

„Razvoj turizma treba biti utemeljen na eko-poljoprivredi, prirodnom i kulturnom bogatstvu te širokoj gastro i eno-ponudi. Grad Zagreb i njegovih 800 000 stanovnika je veliko tržište za proizvode i usluge koje nude stanovnici Zagrebačke županije pa zagovaramo tijesnu suradnju s gradom Zagrebom na svim područjima“, napominje Kunić, obrazlažući važnost dobre povezanost Županije s metropolom.

„Deseci tisuća stanovnika Zagrebačke županije svaki dan, na različite načine putuju u grad Zagreb. Strateški cilj gradova i općina Zagrebačke županije je kvalitetna prometna povezanost s gradom Zagrebom. Za to osim dobrih cesta potreban je pristupačan i organiziran javni prijevoz, stoga predlažemo jedinstvenu prijevoznu kartu za vlak, autobus i tramvaj“. Kunić napominje kako je potrebno uvođenje programa koji se već godinama realiziraju u gradu Zagrebu – besplatni udžbenici, sustavna briga o djeci, mladima, braniteljima i umirovljenicima. Također, kaže da je vrijeme konačno odrediti mjesto i gabarite županijskog Centra za zbrinjavanje otpada.


Posjet zračnoj luci

Državno Natjecanje iz geografije