Prijava

Vaša prijava

FOTO U tijeku lokalni izbori – pravo glasa ima 55815 Velikogoričana


Danas se održavaju lokalni izbori, a birališta su otvorena od 7 do 19 sati. Izlaznost u Velikoj Gorici do 11,30 sati je 13 posto, na razini Zagrebačke županije 15 posto, dok je u cijeloj Republici Hrvatskoj 16 posto.

Biramo članove općinskog i gradskog vijeća te županijske skupštine. Za izbor članova predstavničkih tijela jedinica glasuje se samo za kandidacijske liste navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, glasovati se može samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasovanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika/e, te nema mogućnosti odvojenog glasovanja za zamjenike kandidata.

Velikogoričani glasuju u osam gradskih četvrti i 42 mjesna odbora, na ukupno 68 biračkih mjesta. Na njih može izaći 55815 upisanih birača.

Najviše, po pet lista prijavljeno je u gradskim četvrtima Hrvatski velikani, Miljenko Granić, Stari grad i Vladimir Nazor, dok od mjesnih odbora po broju lista prednjači Čička Poljana.

Općina Pokupsko ima 1851 birača i 13 biračkih mjesta, Općina Kravarsko broji 1638 ljudi s pravom glasa i 10 biračkih mjesta, dok u Općini Orle na 6 biračkih mjesta može glasovati 1679 ljudi.

Što ako na izbore dođete u 19 sati?

Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19:00 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon 19 sati. To propisuje članak 74. Zakona o lokalnim izborima.

Birači mogu glasovati samo u svom mjestu prebivališta te nije moguće glasovanje u nekom drugom mjestu izvan mjesta prebivališta, bilo na području Republike Hrvatske, bilo u inozemstvu.

Na glasovanje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu ili vozačku dozvolu odnosno koju drugu javnu ispravu s fotografijom na temelju koje predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašteni član nedvojbeno utvrđuje identitet birača i provjerava da li je birač upisan u izvadak iz popisa birača.

Tko s kim?

HDZ je svugdje prisutan osim u Dubrancu, gdje se već zna pobjednik, s obzirom da je prijavljena samo lista koalicije SDP-HNS-HSS, nositelja Vinka Kuševića. S druge strane, HDZ se jedini natječe u čak 12 mjesnih odbora – Bapču, Bukovčaku, Cerovskom vrhu, Gornjoj Lomnici, Gustelnici, Kozjači, Leknenu-Trnje, Ogulincu, Okuju, Selnici, Strmcu Bukevskom, Vukomeriću te u Velikoj Buni gdje nastupa u koaliciji s HSLS-om i HSU-om.

HDZ  izlazi samostalno u svim gradskim četvrtima, osim u četvrti Stari grad, gdje nastupa u koaliciji s HSU-om i HSLS-om. Promatrajući mjesne odbore, ne izlazi samostalno u Kučama, gdje koalira s HSS-om. U Rakitovcu je u koaliciji s HSLS-om, a u Velikoj Buni i Velikoj Mlaki u koaliciji s HSU-om i HSLS-om.

Gledajući gradske četvrti, liste SDP-a zajedno s koalicijskim partnerima nema jedino u Rakarju, dok su od mjesnih odbora prisutni u Buševcu-Novo Selo (koalicija SDP-HSS-Hrvatski laburisti), Čičkoj Poljani, Donjoj Lomnici, Dubrancu (koalicija SDP-HNS-HSS), Gradićima (koalicija SDP-Hrvatski laburisti), Jagodnom (koalicija SDP-HNS-HSS, Hrvatski laburisti), Kobiliću (koalicija SDP-HNS), Kosnici (SDP, HSS, Hrvatski laburisti), Kučama (koalicija SDP-HNS-Hrvatski laburisti), Lazini (SDP, HSS, Hrvatski laburisti), Lukavcu (koalicija SDP-HNS-HSS-Hrvatski laburisti) , Markuševcu (koalicija SDP-HSS-Hrvatski laburisti), Rakitovcu (SDP, HSS, Hrvatski laburisti), Ribnici (koalicija SDP-HSS-HNS), Starom Čiču (koalicija SDP-HSS-HNS- Hrvatski laburisti), Šćitarjevu (koalicija SDP-HNS-HSS-Hrvatski laburisti) i Turopolju (koalicija SDP-HNS-HSS-Hrvatski laburisti.

HNS-a od gradskih četvrti nema jedino u Kurilovcu, dok samostalno ne nastupa samo u Rakarju, gdje je na listi sa HSS-om. Gledajući mjesne odbore samostalan je u Čičkoj Poljani, Donjoj Lomnici, Kosnici, Markuševcu i Mičevcu.

Koalicija HSP-HČSP zastupljena je u svim gradskim četvrtima, osim na Plesu. Nema ih na listama mjesnih odbora.

MOST izlazi samo na listi Gradske četvrti Hrvatski velikani, dok su po mjesnim odborima zastupljeni u Čičkoj Poljani, Jagodnom, Lazini i Šiljakovini

Stranka Bandić Milan 365 nastupila je zajedno s HSS-om Braće Radić na listi gradskih četvrti Miljenko Granić i Stari grad, dok je od mjesnih odbora samostalno u Mičevcu, Velikoj Mlaki i Vukovini.


FRIK IZ KVARTA Pripreme za snimanje rokenrol spota

Državno Natjecanje iz geografije