Prijava

Vaša prijava

Dražen Barišić premoćno pobijedio, ali ipak mora u drugi krug


Poznati su končani rezultati izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće Grada Velike Gorice . U drugi krug izbora za gradonačelnika Velike Gorice idu dosadašnji gradonačelnik i HDZ-ov kandidat Dražen Barešić i kandidat koalicije okupljene oko SDP-a Aleksandar Horvat. S osvojenih 10.619 glasova, odnosno 46,75 posto Barišić je pomeo konkurenciju i mirno može uči u drugi krug izbora.

„Hvala svim biračima koji su izašli na izbore, posebno onima koji su dali glas HDZ-u. Jučerašnji izbori pokazali su da smo jedan moderan, demokratski i napredan grad. Građani su jasno pokazali da podržavaju sve što smo napravili u Velikoj Gorici, te ih pozivam da ovaj smjer potvrdimo i za 13 dana“, poručio je Barišić

27.12.2016.-Kurilovec-Aleksandar Horvat predstavio kandidaturu za gradonačelnika Velike Gorice. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Njegov oponent Aleksandar Horvat zadovoljan je ishodom prvog kruga. Kako kaže, ostvario je očekivani rezultat. „Bili smo uvjereni da ćemo ući u drugi krug. Ovi izbori su pokazali kako je Velika Gorica spremna na promjene, želi promjene i ne želi biti talac partikularnih interesa jednog ili dvoje ljudi koji su do sada vladali. Nastavit ćemo još jačim tempom i očekujemo izbornu pobjedu za dva tjedna“, rekao je Horvat.

Svoju potporu Horvatu u izbornoj noći dao je i trećeplasirani kandidat HNS-a Goran Beus Richembergh, čiji je loš plasman jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora. „U drugome krugu suočit će se kandidati HDZ-a i SDP-a, ali u drugom krugu kandidat SDP-a bit će zapravo kandidat ujedinjene opozicije. Mi, nažalost nismo ostvarili svoje ambicije da ja budem u drugom krugu. Mislim da je to bila bolja alternacija, ali glasači u Velikoj Gorici tako su htjeli i mi to moramo poštivati“, izjavio je Beus Richembergh.

27.03.2017. Velika Gorica – Comedy Show Gorana Beusa Richemberga. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Najveći broj mandata u Gradskom vijeću osvojila je Hrvatska demokratska zajednica osvojivši 8.724 glasova, odnosno 39,47 posto, dok je koalicija predvođena SDP-om osvojila 4.341 glasova, odnosno 19,64 posto. Iako su osvojili većinu, HDZ-ovce očekuju pregovori i traženje postizbornih koalicijskih partnera kako bi u Vijeću osigurali većinu.

„Naravno da su postizborni koalicije i dogovori glavna postizborna tema. Međutim, kada govorimo o programu i ostvarenim rezultatima, ja se ne bojim. Oko projekata koji su pred nama i koji su važni za daljnji razvoj našeg grada mislim da ćemo se lako dogovoriti s potencijalnim partnerima. Nikome ne odgovaraju novi izbori. Treba nastaviti raditi, treba stvarati bolji i ljepši grad, biti zajedno i ne dopustiti ideološke podjele“, dodao je Barišić.

22.05.2017. Velika Gorica –
Izborni stožer HDZ-a. Foto: Nikica Topić/Cityportal.hr

Prema raspodjeli mandata na osnovu ostvarenih izbornih rezultata HDZ u novom sazivu dobiva 14 vijećničkih mjesta, SDP- ova koalicija šest, BM 365 četiri mjesta, MOST tri , a koalicija HSP – HČSP i Živi zid po jedno. Najizgledniji partner HDZ-a za stvaranje stabilne većine mogao bi biti upravo BM 365 – Stranka rada i solidarnosti, naročito ako se dogovori i suradnja na razini Županijske skupštine Zagrebačke županije.

8.12.2016.-Velika Gorica-Sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović

Državno Natjecanje iz geografije