Prijava

Vaša prijava

Potrošači odlučili: Albion najukusnija sorta jagode


Rezultat je to 15.tradicionalnog ocjenjivanja kakvoće plodova jagoda koje je ove godine bilo na seoskom domaćinstvu Kezele u Ivanić Gradu. Ocjenjivalo se 14 sorata, među koja su bile neke nove, ali i neke stare koje su proizvođači ponovno počeli uzgajati. “Imali smo zanimljivu situaciju. Sorta Miss koja je bila jedna od najzastupljenijih sorti u proizvodnji prije 20 godina, nismo imali dugo na ocjenjivanju. Ona se ponovno pojavila ove godine i vrlo se dobro plasirala, komentirao je Boris Duralija, voditelj ocjenjivanja.

U deveteročlanom žiriju koji su ocjenjivali vanjski izgled, fizikalnu kakvoću, okus i opći dojam jagode, po prvi puta se našla i Dunja kojoj je ovo bilo zanimljivo iskustvo. “Nisam do sad nikad imala priliku vidjeti toliko sorti na jednom mjestu. Favorit mi je bila jagoda koja me najviše podsjećala na onu jagodu iz bakinog vrta. Radilo se o jednoj francuskoj sorti Mara des Bois koja okusom podsjeća na šumsku jagodu, ispričala nam je Dunja.

23.05.2017. – Ivanić Grad – 15.ocjenjivanje kakvoća plodova jagode – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

No da izgled ponekad vara, složili su se i profesor Duralija i Dunja. Ukoliko je jagoda većih proporcija, nije nužno da je i dobrog okusa. “Često puta kažemo da smo vizualna bića i da kupujemo na izgled, ali ako on nema sadržaja, kupci mu se neće vratiti. Bitna su unutarnja svojstva odnosno kvaliteta samog okusa, mirisa, aroma, soćnosti i teksture, dodao je Duralija. Dunja je pak bila razočarana time što su ljudi više bili skloniji nagraditi “nabildanu” verziju jagode, dok je ona nagradila onu koja je bila sitnija, a s druge strane sočnija i mekanija.

Predsjednik udruge proizvođača jagoda Jagodni prsten Željko Varga ističe kako kod potrošača i dalje najbolje prolazi sorta Clary. No, nove sorte koje dolaze imaju posebne okuse i razine šećera i kiselina. Tu se ističe francuska sorta Mara des Bois koju smo ove godine imali prvi puta na ocjenjivanju i u uzgoju.

23.05.2017. – Ivanić Grad – 15.ocjenjivanje kakvoća plodova jagode – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

A da naši proizvođači idu u korak s vremenom, modernim tehnologijama i osluškuju želje kupaca potvrdila je to i pročelnica za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Gordana Županac. “Zahvaljujući jednom ovakvom potrošačkom ocjenjivanju dolaze do toga što potrošaći misle i prema tome jednim dijelom planiraju svoju proizvodnju”. Spomenimo i kako su županijski proizvođači od ove godine krenuli u izradu certifikata „Jagoda potvrđene kvalitete“, koji kupcu jamči kvalitetan proizvod.

Sezona jagoda približava se polako svome vrhuncu, ukoliko ove godine još uvijek niste okusili ovo savršeno sezonsko voće, vrijeme je da požurite na tržnice i opskrbite se dovoljnom količinom. U slast!