Prijava

Vaša prijava

Sve više oboljelih od raka dojke, rano otkrivanje može spasiti život


Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli 2.500 žena i 35 muškaraca, a umre ih više od 1.050. Rano otkrivanje raka dojke značajno doprinosi izlječenju, a upravo su na to danas, na Danu otvorenih vrata udruga, podsjetile članice Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

“Organizirali smo mamografska snimanja za žene u dobi od 40 do 50 godina te one iznad 70 godina. Naime, one od 50 do 70 godina su redovno obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke ‘Mamma’ te svake dvije godine dobivaju poziv za mamografiju”, objasnila je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, i podsjetila kako, nažalost, i žene starije od 70 godina mogu dobiti rak dojke, a isključene su iz Nacionalnog programa.

25.05.2017. Velika Gorica – Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organizirala mamografska snimanja. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Pokušavamo ovako naše sugrađane senzibilizirati za problem raka dojke koji je, nažalost, u porastu. U 16 godina, koliko sam ja u udruzi, mogu reći da nismo imali toliko otkrivenih rakova dojke koliko ih imamo ove godine. Mi nikad nismo u tako kratkom roku imali toliko žena koje su poslane na Institut i koje su već u obradi ili su već operirane“, kaže Dehin.

Udruga zato konstantno radi na edukaciji žena o važnosti samopregleda, a ukoliko se okupi grupa od 10 ili više žena, članice će, kažu, doći u bilo koji dio Zagrebačke županije sa svojim edukacijskim lutkama, promotivnim materijalima i održati edukaciju.

25.05.2017. Velika Gorica – Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organizirala mamografska snimanja. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr