Prijava

Vaša prijava

FOTO Evo što se krije iza Posavljačko-turopoljskog sijela


Devet kulturno-umjetničkih društava i dva solista nastupili su sinoć u Velikoj Kosnici na 5. Posavljačko-turopoljskom sijelu. Običaje, pjesme i plesove svoga kraja predstavila su četiri KUD-a iz Zagreba koja njeguju baštinu Bosanske Posavine. Riječ je o kulturno-umjetničkim društvima ‘Izvorni Običaji’, ‘Bosanska Posavina’, ‘Derventsko kolo’ i ‘Veseli Posavljaci’, te KUD-u ‘Rodna Gruda’ iz Dugog Sela.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Igrali smo valcer, zavrzlamu i četverac. To su bosanski plesovi koji se uglavnom igraju u svim kudovima. Ovdje u Velikoj Kosnici nam je jako lijepo, nastupamo drugu godinu za redom”, kazala je Anita iz KUD-a ‘Veseli Posavljaci’.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

„Mi smo iz Dervente, 30-ak nas je aktivnih članova, dok imamo i druge članove koji povremeno dolaze na probe. Ovo društvo nam puno znači jer to je održavanje naše tradicije. Osobito su na to ponosni naši roditelji“, dodala je Nikolina iz KUD-a ‘Izvorni Običaji’.

Ljepote turopoljskog kraja kroz pjesmu i ples pokazali su domaći KUD Čiče, Hrvatsko pjevačko društvo Kučani i KUD Ščitarjevo.

„Pripremili smo koreografiju ‘Plesovi i pjesme ščitarjevskog kraja. Nastupa nas 10 plesača i 8 tamburaša, nešto u manjem broju nego inače jer su počela ljetovanja. Uvijek se rado odazovemo ovom događaju kojeg organiziraju naši susjedi“, ispričala nam je Marija iz KUD-a Ščitarjevo.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva Kučani otpjevao je pjesmu ‘Oj ti bela zora’, Posavski Drmeš i ‘Klinček stoji pod oblokom’, dok su njihovi ‘Pajdaši’ predstavili pučke popevke, pjesmu ‘Norec’ te ‘Plakalo je mlado momče’.

Povezivanje dviju kultura

Manifestaciju je pokrenula Kulturno-umjetnička udruga Turopoljska tradicija, kako bi povezala domicilno i doseljeničko stanovništvo, priča nam njezin predsjednik Filip Margić.

“S obzirom da je u Kosnici i na području Grada Velike Gorice 90-ih godina doselio veliki broj Hrvata iz Bosanske Posavine, naš cilj je bio da se zbližimo i dišemo kao jedno u našem Turopolju. Prvo Posavljačko-turopoljsko sijelo bilo je malo skeptično od domicilnog stanovništva, ali kako su prolazile godine, domaći ljudi su to prihvatili i ja vjerujem kako je ova manifestacija ujedinila njih i doseljenike, što je u ostalom i njezina bit“, napomenuo je Margić.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

Posjetitelje su zabavljali i Tamburaško-pjevački zbor ‘Treća dob’ iz Ivanić-Grada. Ovogodišnja novost bile su i izvedbe solista Drage Mamića te Josipa Tadića, koji su otpjevali nekoliko tradicionalnih bosansko-posavskih pjesama.

Galerija fotografija:


Državno Natjecanje iz geografije