Prijava

Vaša prijava

‘Baština i priroda: krajolik mogućnosti’ tema je ovogodišnjih Dana europske baštine u Velikoj Gorici


Ljudskim djelovanjem u prostoru, transformacijama prirodnog i kulutrnog krajobraza te potrebnim vještinama i znanjima za obnovu i očuvanje kulturne i prirodne baštine bavit će se od 20. rujna do 6. listopada manifestacija ‘Dani europske baštine u Velikoj Gorici‘. Cilj je promovirati baštinu u najširem smislu.

Prema prijedlogu Europskog vijeća ovogodišnja zajednička tema je ‘Baština i priroda: krajolik mogućnosti’. Kao dio nacionalne i međunarodne manifestacije, velikogorička počinje u srijedu izložbom 30-ak fotografija pod nazivom ‘Oko mene, priroda i vrijeme‘ Marija Žileca ispred Muzeja Turopolja.

“Namjera je da se izložba održi u prirodnom okruženju te da svima bude jednako dostupna, bez zidova institucija koji ponekad mogu biti i prepreka. Lupom svog objektiva Žilec bilježi sve ljepote prostora u kojem živi, kojem se divi, odabirući savršeni trenutak…pogled i put u vječnost. Svojim fotografijama odvest će vas u daleku povijest prizorima iz arhitekture, vratiti u djetinjstvo prepoznatljivim vizurama, pokazati snagu i moć vode, romantično vas odvojiti od stvarnosti…neće vas uvjeravati da je i priroda dio baštine, on će vam to na najjednostavniji način pokazati”, najavili su iz Muzeja Turopolja.

Program manifestacije nastavlja se u Gradskoj knjižnici Velika Gorica koja u četvrtak organizira predavanje na temu Prirodna baština Turopolja, a u petak od 19 do 20 sati u kuriji Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici čut će se skladbe i pjesme hrvatskih skladatelja te tradicionalne pjesme iz cijele Hrvatske, a posebno starogradske pjesme koje će, u sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici, izvesti glazbenice Zrinka Posavec i Kristina Bjelopavlocić Cesar.

Zadnji dan manifestacije je petak, 6. listopada kada je na rasporedu radionica ‘Tehnike zidnog slikarstva‘ u Starom gradu Lukavcu. Od 9,30 do 15,30 sati zainteresirane će kroz radionicu provesti Suzana Damiani iz Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

“U sklopu jednodnevne radionice demonstrirat će se sve faze radova, a sudionici će se upoznati s osnovnim pojmovima o tehnikama i materijalima koji se koriste u izradi zidne slike. Sudionici će imati priliku i samostalno izvesti fragment zidne slike. Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama, s tim da se aktivnosti za najmlađe sudionike ograničavaju na slikanje na žbuci koja je već pripremljena”, kažu organizatori i dodaju kako se na radionicu potrebno prijaviti do 5. listopada na e-mail: kultura@gorica.hr.


U Galženici se otvara koncertna sezona