Prijava

Vaša prijava

Odlučila kuhati i fotografirati tradicionalna jela jer je znala da će tata uživati kušajući ih


Recepti za pripremu jela kao što su kukuruzni kruh, žganci, žličnjaci s tropom, trena kaša ili kelj s krumpirima spašeni su od zaborava. Svi se oni nalaze u kuharici ‘Tradicionalna turopoljska jela‘ koja je sinoć predstavljena u Muzeju Turopolja.

Kuharica je zajednički projekt Muzeja Turopolje i Turističke zajednice Velike Gorice, a riječ je o obnovljenom izdanju kuharice iz 2003. godine. Sve je recepte isprobala i fotografijom zabilježila 29-godišnja kuharica Nikolina Dianežević.

“Super je osjećaj. Imam iza sebe već tri kuharice, ali ova kuharica je posebna po tome što se radi o tradicijskim jelima, nešto što ja totalno ne poznajem. Tako je moj tata nekad jeo, tako se jelo na selu. Ovo mi je bio najveći izazov do sada”, ispričala je Nikolina Dianežević.

Iako se ova jela rade od vrlo jednostavnih sastojaka, Nikolina kaže kako se radi o vrlo ukusnim jelima koja su baza za sva današnja jela, tako da ih je vrlo korisno znati napraviti.

13.10.2017. Velika Gorica – U Muzeju Turopolja predstavljena kuharica ‘Tradicionalna turopoljska jela’. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Većinu je pojeo tata koji je bio i jedan od glavnih razloga što sam se odlučila napraviti ovu kuharicu. Znala sam da će netko u tome uživati, da ću imati suca i kritičara, ali i da će netko s guštom sve to pojesti”, priznaje Nikolina.

Projekt izrade tradicijske kuharice krenuo je prije 14 godina terenskim prikupljanjem recepata vezanih za kruh, a kasnije se istraživanje proširilo na tradicionalna jela.

“Jela koja su ovdje obuhvaćena su s kraja 19. stoljeća. Svi recepti su zapisani direktno iz usta kazivačica, a neke od njih su tada imale i preko 90 godina. Nažalost, do danas mnogih od tadašnjih kazivača više među nama nema i velik je problem što nam informacije nestaju, odlazi vrijeme i odlaze ljudi”, kazala je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Osim kuharice, u Muzeju Turopolja je predstavljen i kratki igrani film Žganci autorice i redateljice Romane Rožić, u produkciji Slavica filma i Grada Velike Gorice, u sklopu projekta ‘Autentika’. Ideja je snimiti filmove vezane uz tradicijske vještine kako bi zaštitili nematerijalnu kulturnu baštinu. Do sada su snimili tri takva filma.

Galerija fotografija