Prijava

Vaša prijava

Kraj ‘švercanju’: ZET uvodi aplikaciju kojom će nadzirati putnike, ali i kontrolore


ZET će sredinom iduće godine ponovo uvesti plaćanje prijevozne karte putem mobilnih uređaja i aplikacije MojZET. Investicija je vrijedna 2,3 milijuna kuna, a korisnicima bi trebala omogućiti jednostavnost, mobilnost i osobnu kontrolu troškova.

Osim što će građani moći kupovati kartu preko mobilne aplikacije, centrala ZET-a u svakom trenutku moći će znati koliko je putnika u tramvaju kupilo kartu, tko je platio kartu, a tko nije, ali i nalazi li se određeni građanin na crnoj listi, doznaje Jutarnji.hr.

Pomoću nove aplikacije centralni sustav ZET-a u realnom vremenu znat će gdje im se nalaze kontrolori, u kojem su tramvaju, koliko je karata provjereno, kao i na koliko su vremena i gdje isključili svoje uređaje za kontrolu karata.

Na aplikaciji MojZET, postojat će i model nadoplate računa pomoću bonova, ali i kupnja karte prema principu plaćanja parkinga slanjem SMS-a. Kontrolori će, pak, imati uređaj koji će putem barkoda vrlo brzo provjeriti korisničko ime korisnika, njegov ID, datum i vrijeme transakcije.

Ako je karta istekla, neispravna, ako nije pronađena u sustavu ili je validacija barkoda neuspješna, kontrolor će putniku izdati obavijest koja služi kao temelj za ispisivanje kazne za vožnju bez ispravne prijevozne karte.

Prilikom skeniranja karata uređaj kontrolora će se povezati sa središnjom bazom podataka sustava za automatsku naplatu prijevoza, piše Jutarnji.hr. U tu bazu podataka dolazit će svi podaci koji se nalaze u svakom posebnom barkodu, poput garažnog broja vozila u kojem je karta kupljena, zone u kojoj je kupljena, vremena kupnje i vrste karte.

Kupnja karte u trenutku kada kontrolor uđe u tramvaj ili autobus više neće biti moguća jer će kontrolori moći odabrati opciju onemogućavanja validacije karata.

Osim što će u ZET-u dobivati brojne informacije o broju pregledanih karata u svakom vozilu, o valjanim i nevaljanim kartama, izdanim kaznama i pregledanim tramvajima i autobusima, dobit će i informacije o kretanju kontrolora. Naime, na aplikaciji će biti interaktivna karta grada koja će u realnom vremenu imati pregled pokrivenosti kontrole karata u odnosu na prometne linije vozila. Sve ove informacije ZET-u bi trebale poslužiti da dobije jasnu sliku najfrekventnijih stajališta i ruta tramvaja i autobusa, koja bi im trebala poslužiti za uvođenje dodatnih linija i rasterećenje prijevoza.


Državno Natjecanje iz geografije