Prijava

Vaša prijava

Stigla je gripa, uranila je čak mjesec i pol


Nacionalni centar za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrdio je 25 slučajeva oboljelih od gripe. Sezona ove zarazne bolesti tako je počela čak mjesec i pol ranije nego što je uobičajeno.

Stručnjaci kažu kako je među oboljelima zastupljena sva dobna skupina te da će broj oboljelih idućih tjedana znatnije porasti. Za sada je potvrđen virus gripe B-tipa, koji se nalazi u ovogodišnjem cjepivu.

Pajan Lehpaner: U Gorici i županiji gripa još nije utvrđena 

Na području Velike Gorice, ali niti cijele Zagrebačke županije još nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze gripom, za Cityportal je potvrdila zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Gordana Pajan Lehpaner.

Za cijepljenje još nije kasno s obzirom da će sezona gripe potrajati do kraja ožujka. Problem je samo taj što trenutačno nema cjepiva. Nove doze trebale bi uskoro stići u liječničke ordinacije.

Gripu karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, tresavice, glavobolje, bolova u mišićima i slabosti organizma. Opći simptomi se povlače nakon 2 do 3 dana, dok kašalj i slabost mogu potrajati i do 2 tjedna. Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest.

 


Blagdansko darivanje u Vanessi