Prijava

Vaša prijava

PONOVO ĆE TRČKARATI JUREK & KATICA! Kroz nekoliko dana bit će priznata turopoljska patuljasta kokoš kao izvorna pasmina?


Turopoljska patuljasta kokoš, u narodu poznata kao Jurek i Katica, trebala bi biti priznata kao izvorna hrvatska pasmina i to na 12. županijskoj ocjenjivačkoj izložbi malih životinja, 6. i 7. siječnja u holu velikogoričke Srednje strukovne škole. Informaciju nam je potvrdio organizator Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

“Konačno, nakon dugi dugi niz godina, na ovoj izložbi bi trebala biti priznata turopoljska patuljasta kokoš. Stekli su se svi uvjeti za njezino priznanje. U Veliku Goricu dolazi Standard komisija Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja, koja će pregledati eksponate te naše pasmine i vjerujemo da će konačno uslijediti to toliko željeno priznanje Jureka i Katice“, ističe Pavišić.

Uzgajivači su uložili veliki trud kako bio revitalizirali tu zamalo nestalu pasminu kokoši, koja je u naše krajeve donesena prije 300 godina, još za vrijeme turskih osvajanja. Turopoljska patuljasta kokoš karakteristična je po svojoj srčanosti i agresivnom karakteru, zbog čega je i nestala iz mnogih dvorišta. Domaćini pritom nisu vodili računa da upravo te kokoši imaju najkvalitetnija i najzdravija jaja, puna omega masnih kiselina.

Jurek&Katica/foto: Cityportal.hr

Na ovogodišnjoj izložbi malih životinja bit će predstavljeno tristotinjak eksponata golubova iz 32 pasmine, 35 primjeraka zečeva iz 10 pasmina, pedesetak primjeraka velike peradi iz osam pasmina, sedamdesetak primjeraka patuljaste peradi iz 10 pasmina, a moći ćete razgledati i mnoštvo ptica, od kojih su neke egzotične vrste.

“Izložba će 6. siječnja biti otvorena od 8 do 20 sati, a idućeg dana, u nedjelju, životinje će se moći razgledati od 8 do 13 sati. Djeci do 15 godina ulaz je besplatan, dok je za ostale simbolična cijena od 10 kuna. S tim novcem planiramo pokriti najosnovnije troškove”, kaže organizator Pavišić.